Skoro jasno
25°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Hinduisti znečisťujú posvätné vody
Zdielať na
Zahraničie

Hinduisti znečisťujú posvätné vody

Zdroj: Swaminathan

Hádzaním sošiek slonieho boha do posvätnych riek znečisťujú hinduisti vodu a ubližujú tak rybám aj ľuďom.

Miliónov Indov sa v uplynulých dňoch vydalo k svojim posvätným riekam, aby do nich rituálne vhodili bohaté zdobené sošky slonieho boha Ganéši. Ich konanie ale robí vrásky na čele ekológom, ktorí upozorňujú, že tento i mnohé ďalšie náboženské sviatky hinduistov majú veľmi negatívny dopad na čistotu indických vôd.

V rámci osláv na počesť boha Ganéši milióny indických rodín prichádza na brehy rieky, aby tu oslávili "narodeniny" slonieho boha, symbolu šťastia. Po rôznych rituáloch a obetách soškám tohto božstva, potom malé slony nahádžu do vody. Je to v súlade s vierou, že hodením do vody sa Ganéšovi uľahčuje návrat do jeho sveta; boh so sebou zároveň odnáša škody a utrpenie ľudí. Táto ľudová slávnosť je výhodná i ekonomicky, pretože dáva šancu najrôznejším umelcom, výrobcom a obchodníkom privyrobiť si.

S rastúcou komercializáciou hinduistických náboženských slávností sa Ganéšove sošky stále viac zdobia materiálmi, ktoré sú neekologické a silne znečisťujú vodu v riekach. V minulosti bývali sošky hlinené a zdobili sa prírodnými rastlinnými farbami. Teraz sa však vyrábajú zložitejšie modely a nápaditejšie, na ktorých sa nešetrí materiál, ktoré nie sú biologicky rozložiteľné: napríklad cementom, sadrou, umelými hmotami, toxickými farbami, chemikáliami či kovmi ako ortuťou a olovom.

Tieto látky sa vo vode nerozpúšťajú, zabíjajú ryby a iné vodné organizmy a spôsobujú zdravotné problémy i ľuďom, ktorí sa v týchto riekach kúpu alebo dokonca ich vodu konzumujú. Ekológovia už spustili poplach kvôli znečistenie, na ktorom majú vinu aktivity spojené s početnými náboženskými sviatkami, ktoré hinduisti slávia.

"Tieto aktivity prispievajú ku znečisteniu vody, ktoré je vinou priemyselných odpadov i tak veľké," upozornil hovorca oceánskeho oddelenia indické pobočky organizácie Greenpeace Sandžív. Veriaci podľa neho "používajú chemikálie a kovy, ktoré sa vo vode nerozpúšťajú a naopak ju kontaminujú." Sandžívova organizácia sa snaží "presadzovať používanie hlinených modelov, ktoré sú oveľa ekologickejšie." Špecifické kampane však nepripravuje.

V minulom roku skončilo napríklad len vo vodách v Čaupátí, jednej z 59 posvätných lokalít v prístavnom meste Bombaji, 12 140 Ganéšových sošiek.

Zdielať na

Najčítanejšie správy