Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najvyšší súd preskúma ústavnosť popráv smrtiacich injekcií
Zdielať na
Zahraničie

Najvyšší súd preskúma ústavnosť popráv smrtiacich injekcií

Zdroj: Adam Ciesielski

Smrtiace injekcie boli prijaté pred rokmi v 37 amerických štátoch ako lacnejšia a humánnejšia alternatíva k iným spôsobom popravy.

Najvyšší súd Spojených štátov dnes rozhodol, že preskúma ústavnosť popráv pomocou smrtiacich injekcií. Podľa agentúry Reuters tak súd reaguje na žalobu dvoch Američanov odsúdených k smrti v štáte Kentucky, podľa ktorých  poprava injekciami porušuje ústavu, ktorá zakazuje krutosť pri výkone trestu. Podľa pozorovateľov pôjde o jedno z najdôležitejších rozhodnutí najvyššieho súdu v posledných desaťročiach.

Sudcovia problematickú popravu smrtiacou injekciou, ktorá bola v USA po prvýkrát použitá v roku 1977, preskúmajú na prípade dvoch usvedčených vrahov z kentucky - Ralpha Baza a Thomasa Clyda Bowlinga. Obidvaja odsúdení sa proti trestu smrti smrtiacou injekciou odvolali už v roku 2004. Baze mal byť podľa pôvodného rozsudku popravený už dnes v noci, najvyšší súd však popravu odsunul.

K preskúmaniu trestu vedú nové vedecké štúdie, podľa ktorých môže smrtiaca injekcia u väzňov vyvolať dusenie. Niektoré používané látky údajne navyše občas nefungujú a popravovaní umierajú pomalou a bolestivou smrťou.

Smrtiace injekcie boli prijaté pred rokmi v 37 amerických štátoch ako lacnejšia a humánnejšia alternatíva k poprave elektrickým prúdom, k plynovým komorám a ďalším metódam. Už v 11 štátoch ale tento spôsob exekúcie pozastavili úrady potom, čo kritici upozornili na to, že podľa nich je takáto  poprava často krutá.

Zdielať na

Najčítanejšie správy