Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministri zahraničia a obrany Ruska a USA v októbri o radare
Zdielať na
Zahraničie

Ministri zahraničia a obrany Ruska a USA v októbri o radare

Zdroj: Charles Haynes

Ruská federácia dlhodobo protestuje proti americkým plánom na vznik európskeho piliera systému protiraketovej obrany, ktorý by pozostával z radaru na území ČR a raketovej základne v Poľsku.

Ministri zahraničia a obrany Ruska a Spojených štátov budú v októbri jednať o problematike protiraketovej obrany. V Moskve to dnes povedal zástupca náčelníka ruských kozmických vojsk Alexander Jakunin.

Pripomenul tiež, že experti oboch krajín a tiež zástupci Azerbajdžanu sa už v utorok zídu v Baku, aby diskutovali o možnostiach využitia tamojšej radarovej stanice Gabala.
"Skoro tri mesiace sme v tomto smere zodpovedne pracovali. A 18. septembra prejdeme od slov k činom," citovala Jakunina agentúra ITAR-TASS. Generál zdôraznil, že sa neočakáva podpísanie žiadneho záväzného dokumentu.
Pokiaľ však politici prijmú riešenie, že Gabala bude do systému zapojená, bude potrebné ju zmodernizovať. "Zatiaľ nám stanica vyhovuje. Efektívne plní svoje úlohy a je v južnom smere jediná," dodal Jakunin. Podľa neho je teraz potrebné dokázať predstavitelom USA, že systém dokáže efektívne odhaliť prípadné rakety z južného smeru, teda z Iránu.

Ruská federácia dlhodobo protestuje proti americkým plánom na vznik európskeho piliera systému protiraketovej obrany, ktorý by pozostával z radaru na území ČR a raketovej základne v Poľsku. Moskva v tom vidí porušenie európskej strategickej rovnováhy a hrozbu vlastných bezpečnostných záujmov.
Rusko nevníma ani nebezpečie prípadného raketového útoku z Iránu ako reálne, a preto považuje americké zdôvodnenie potrebnosti českého radaru za zámienku. Miesto neho navrhla spoločné využívanie stanice v Gabale, ale s podmienkou, že Američania prerušia rozhovory s ČR a Poľskom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy