Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po desiatich rokoch sa začne liečiť novým liekom proti HIV
Zdielať na
Zahraničie

Po desiatich rokoch sa začne liečiť novým liekom proti HIV

Zdroj: Wen-Yan King

Na rozdiel od ostatných perorálne užívaných liekov proti HIV, účinkuje na vonkajšom povrchu buniek, čiže ešte pred preniknutím vírusu do bunky.

Po viac než desiatich rokoch sa na trh dostane nový liek proti vírusu HIV. Liek s účinnou látkou maravirok už schválil americký úrad U. S. Food and Drug Administration (FDA). Liečivo maravirok bráni vstupu vírusu HIV-1 do bielych krviniek, čím znižuje vírusovú záťaž a zvyšuje počet T-lymfocytov u pacientov infikovaných špecifickým typom vírusu.

Úrad schválil maravirok v zrýchlenom schvaľovacom konaní a zaradil ho do kombinovanej antiretrovírusovej liečby dospelých pacientov infikovaných len CCR5-tropným vírusom HIV-1. Súčasne sa musia preukázať prítomné príznaky vírusovej replikácie a rezistencia HIV-1 voči viacerým antiretrovirotikám. Pomocou špeciálneho testu sa potvrdí, či je pacient infikovaný uvedeným CCR5-tropným vírusom HIV-1, ktorý je známy aj ako R5 vírus.

Maravirok, známy od roku 1997, je prvou účinnou látkou v skupine známej ako blokátory receptora CCR5, ktorý predstavuje dôležitú bránu vstupu vírusu do bielych krviniek (T-lymfocytov). Na rozdiel od ostatných perorálne užívaných liekov proti HIV, teda účinkuje na vonkajšom povrchu buniek, čiže ešte pred preniknutím vírusu do bunky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy