Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Juščenko tvrdí, že Rusko blokovalo vyšetrovanie pokusu o jeho otrávenie
Zdielať na
Zahraničie

Juščenko tvrdí, že Rusko blokovalo vyšetrovanie pokusu o jeho otrávenie

Zdroj: blandm

Ruské laboratóriá podľa neho odmietli preskúmať podozrivé vzorky dioxínu.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko v utorok vyhlásil, že predstavitelia Ruska zabraňovali vyšetrovaniu, ktoré malo odhaliť kto ho otrávil diowínom počas prezidentskej kampane v roku 2004. Prezident povedal, že ruské laboratóriá odmietli prešetriť vzorky dioxínu napriek tomu, že túto záležitosť diskutoval aj s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Tiež uviedol, že Rusko odmietlo vydať tri podozrivé vzorky.

"Krajina nemôže nechať pokus o vraždu kohokoľvek nepotrestaný, odhliadnuc od prezidentského kandidáta," povedal Juščenko novinárom na tlačovej konferencii v Dnepropetrovsku po otvorení detskej nemocnice. Ruský veľvyslanec viktor Černomyrdin je z prezidentových vyjedrení prekvapený.

Juščenko vážne ochorel počas kampane a bol odvezený do nemocnice vo Viedni v dôsledku užitia veľkého množstva dioxínu. Vtedy z toho obvinil viktora Janukoviča, ktorý je podporovaný Moskvou. Doteraz z pokusu o otravu nebol nikto obvinený.

V rozhovore pre London Times prezident zastavil obviňovanie ruských úradov zo zainteresovanosti, ale dodal, že to nebola náhoda. Po prvý raz sa Juščenko cítil chorý po tom, ako sa stretol na večeri s prestaviteľom ukrajinskej bezpečnosti v septembri 2004. Úrady odvtedy nezaznamenali ďalšie  pokusy. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy