Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Britský minister obrany rezignoval. Pred rokmi chytal kolegyňu za koleno
Zdielať na

Britský minister obrany rezignoval. Pred rokmi chytal kolegyňu za koleno

LONDÝN / Britský minister obrany Michael Fallon v štvrtok rezignoval. Člen vlády premiérky Theresy May čelil v posledných dňoch silnému tlaku pre obvinenie zo sexuálneho obťažovania. V rezignačnom liste Fallon priznal, že jeho chovanie v minulosti nedosahovalo vysokých štandardov, aké sú na britskú armádnu kladené. May rezignáciu prijala.

"V uplynulých dňoch sa vynorila rada obvinení na adresu poslancov parlamentu, vrátane niektorých, ktoré sa týkali môjho chovania v minulosti. Rada z nich bola falošná, ale uznávam, že som v minulosti nedosahoval vysokých merítok, ktoré vyžadujeme od armády, ktorú mám tu česť zastupovať," napísal vo svojej rezignačnej reči 65-ročný Fallon. 

Mandát poslanca za vládnu Konzervatívnu stranu si chce ale Fallon naďalej ponechať. Pred niekoľkými dňami sa minister obrany dostal pod tlak pre novinový článok, ktorý popisoval 15 rokov starý incident. Podľa článku mal Fallon pri večeri opakovane chytať koleno jednej z prítomných rozhlasových novinárok. 

Fallonov hovorca podotkol, že súčasný minister sa dotyčnej ešte vtedy ospravedlnil. Sama novinárka na twitteri napísala, že udalosť považuje za uzatvorenú. Theresa May jeho rezignáciu prijala. V liste, ktorý mu poslala, mu vyjadrila uznanie za jeho prácu a prínos. Vo funkcii, ktorú zastával od roku 2014, podľa nej prispel k úspechu britskej armády v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát.

Premiérka pred týždňom vyzvala k riadnemu vyšetreniu obvinení zo sexuálnych obťažovaní, ktoré vzniesli zamestnankyne britského parlamentu. Predsedkyňa britskej vlády zvolala tiež mimoriadnu schôdzu predsedu strán, aby sa s nimi poradila, ako s týmto problémom naložiť.   

Súvisiace články

Najčítanejšie správy