Polojasno
20°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Japonsko investuje miliardu dolárov na podporu vzdelávania či boja proti chudobe
Zdielať na

Japonsko investuje miliardu dolárov na podporu vzdelávania či boja proti chudobe

Zdroj: ISIFA

NEW YORK 18. júla (SITA/AP) - Japonsko v pondelok oznámilo, že do roku 2018 investuje miliardu dolárov (v prepočte približne 872 miliónov eur) na podporu cieľov Organizácie Spojených národov (OSN) zameraných na vzdelanie pre deti a mladých ľudí, rodovú rovnosť, znižovanie rizika prírodných katastrof, boj proti chudobe, podporu dobrej vlády a zachovávania životného prostredia, ktoré by chcela naplniť do roku 2030. Plány s financiami oznámil na stretnutí venovanom pokroku v napĺňaní týchto cieľov japonský minister zahraničia Fumio Kišida. Podľa neho je japonskou víziou pre OSN "vytvoriť rozmanitú a inkluzívnu spoločnosť, v ktorej sa na nikoho nezabúda".

Podľa japonských predstaviteľov miliarda, ktorú krajina investuje do činnosti OSN, poputuje na bilaterálne a multilaterálne programy. Ako príklad Kišida uviedol prácu Japonska v siedmich medzinárodných organizáciách pôsobiacich v Sýrii. Tie tam opravujú školy, zlepšujú školenia učiteľov a zvyšujú povedomie o zdraví a vzdelaní stoviek tisícov ľudí, ktorí v dôsledku občianskej vojny prišli o strechu nad hlavou.

Fórum, na ktorom zástupcovia štátov diskutovali o napĺňaní cieľov OSN, v pondelok otvoril generálny tajomník António Guterres. Ten sa vyjadril, že "rýchlosť pokroku v niektorých oblastiach je pomalšia, ako je potrebné pre naplnenie cieľov do roku 2030".

Najčítanejšie správy