Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
USA: Kompromitujúce informácie na Clintonovú som neponúkala, žiadali ma o ne, tvrdí ruská právnička
Zdielať na

USA: Kompromitujúce informácie na Clintonovú som neponúkala, žiadali ma o ne, tvrdí ruská právnička

Zdroj: Llima/Hillary Clintonová

WASHINGTON 11. júla (SITA/AP) - Aj v najnovšej výpovedi Donalda Trumpa mladšieho sa v utorok objavili trhliny po tom, ako americká televízia NBC odvysielala rozhovor s ruskou právničkou, s ktorou sa prezidentov syn stretol počas americkej predvolebnej kampane. Natalija Veselnickaja tvrdí, že ju na stretnutie, ktoré momentálne hýbe americkou politikou, zavolali ľudia z volebného štábu Donalda Trumpa. A boli to podľa nej oni, kto žiadal o informácie, ktoré by mohli poškodiť Trumpovej protikandidátke Hillary Clintonovej.

Trump mladší doteraz tvrdil, že o júnové stretnutie v newyorskej Trump Tower požiadala naopak Veslnickaja a dodanie informácií na Clintonovú ponúkla ona. Aj toto bola až druhá, upravená verzia, keďže ešte cez víkend Trumpov syn trval na tom, že stretnutie s ruskou právničkou nemalo s predvolebnou kampaňou vôbec nič spoločné.

Veselnickaja navyše v utorňajšom rozhovore pre NBC uviedla, že ona ani žiadne informácie o Clintonovej nemala, napriek tomu, že ich ľudia z Trumpovho tímu "veľmi chceli". Právnička okrem toho tvrdí, že s ruskou vládou nemá nič spoločné, čo je ale tiež tvrdenie, ktoré americké médiá spochybňujú. Na stretnutie v Trump Tower ju podľa jej slov zavolal sprostredkovateľ, ktorého nepoznala, a samotné stretnutie trvalo podľa nej len veľmi krátko.

Informácie o stretnutí, ktoré sa konalo tesne po tom, ako Trump získal nomináciu Republikánskej strany do súboja o post prezidenta, priniesol cez víkend ako prvý americký denník The New York Times. Za americkú stranu boli na stretnutí prítomní Trumpov najstarší syn, zať Jared Kushner a vtedajší šéf prezidentskej kampane Paul Manafort.

Manafort si podľa Veselnickej celý čas iba písal do mobilu a o dianie na stretnutí akoby vôbec nejavil záujem. Tento známy politický stratég, ktorý bol v minulosti okrem iného šéfom volebného štábu neskoršieho proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyča, sa ako jediný zatiaľ k stretnutiu nevyjadril, ale Trumpov syn aj zať konanie stretnutia už v nedeľu potvrdili.

Trumpov syn v nedeľňajšej prvej reakcii vyhlásil, že šlo len o "krátke zoznamovacie stretnutie", počas ktorého sa hovorilo o možnosti obnoviť pozastavený program, v rámci ktorého si Američania mohli adoptovať ruské deti. "Nemalo to nič spoločné s kampaňou a ďalšie stretnutie už nenasledovalo," tvrdil v nedeľu. V pondelok však už otočil, a na Twitteri uviedol, že dôvod, prečo so stretnutím súhlasil, bol ten, že mu Veselnickaja ponúkala získanie informácií na Clintonovú, ktoré by mohli Trumpovi pomôcť v predvolebnej kampani. Uviedol aj, že je podľa neho úplne normálne, keď členovia volebných tímov hľadajú poškodzujúce informácie o protivníkoch.

"Vyzerá to, že Trump mladší otočil po tom, ako mu The New York Times ukázali, aké ďalšie informácie majú," myslí si agentúra Associated Press (AP).

Informácie o stretnutí môžu výrazne zamiešať kartami pri vyšetrovaní údajného ruského zasahovania do americkej predvolebnej kampane, a najmä úlohy tímu okolo vtedajšieho prezidentského kandidáta a súčasného prezidenta Donalda Trumpa pri údajných rokovaniach s Moskvou.

The New York Times už v prvom, nedeľňajšom článku o tejto kauze napísal, že ruská právnička Veselnickaja je právnou zástupkyňou viacerých ruských firiem, ktoré sú na zozname západných sankcií a jej pracovnou náplňou je presviedčať predstaviteľov západných krajín, aby sankcie zrušili.

Najčítanejšie správy