Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Začal sa samit na Malte, hovorili o migrantoch i vzťahoch s USA
Zdielať na

Začal sa samit na Malte, hovorili o migrantoch i vzťahoch s USA

VALLETTA / Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie v piatok na Malte odsúhlasili kroky, ktorými chcú zastaviť cesty afrických migrantov z Líbye do Talianska. Účastníci samitu dali tiež najavo, že si napriek určitým obavám z vyjadrení nového amerického prezidenta Donalda Trumpa prajú udržať dobré strategické vzťahy cez Atlantik.

Základom európskeho plánu na zastavenie migračnej trasy, ktorou vlani do Únie dorazilo vyše 180 000 ľudí, je podpora bezpečnostných zložiek medzinárodne uznanej líbyjskej vlády národnej jednoty, predovšetkým jej pobrežnej stráže. Európska únia tiež predpokladá pomoc s ochranou južnej hranice či budovaním odpovedajúcich záchytných opatrení a návraty migrantov priamo z Líbye rozvrátenej konfliktmi. 

Šéfovia ostatných štátov a vlád v piatok tiež ocenili memorandum o porozumení, ktoré s kabinetom Fáizom Sarrádžom vo štvrtok uzavrela talianska vláda a ktoré je podľa talianskeho premiéra Paola Gentiloniho "oknom príležitostí". Ako ale upozornil napríklad francúzsky prezident François Hollande, je predpokladom celkovej realizácie európskych plánov tiež úspešný proces politického zmierenia v Líbyi, ktorý umožní vláde konsolidovať svoju pôsobnosť na celom území štátu. 

Zatvorenie migračnej trasy

Deklarácia o uzavretí migračnej trasy centrálnym Stredomorím mala byť kľúčovým odkazom piatkového rokovania a demonštráciou únijného úsilia skutočne migráciu zastaviť. Rozhovorov na túto tému sa zúčastnila aj premiéra Británie Theresa May. Vec vtedy riešili zástupcovia všetkých 28 krajín Únie. V piatok večer už šéfovia štátov a vlád bez Theresy May rokujú o budúcnosti Únie s 27 členmi, potom čo sa Británia rozhodla Európsku úniu opustiť. Hovorí sa o obsahu vyhlásenia, ktoré má uzrieť svetlo sveta 25. marca pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv, základného kameňa európskej integrácie. 

Hoci vzťahy medzi Úniou a Spojenými štátmi neboli oficiálne súčasťou programu stretnutia, bolo jasné, že sa prvý samit po nástupe Donalda Trumpa do Bieleho domu tejto téme nevyhne. Na tlačových konferenciách potom európski politici od Josepha Muscata, predsedu vlády Malty, po nemeckú kancelárku Angelu Merkel zdôrazňovali záujem Európy na pokračujúcich dobrých vzťahoch a strategickej obchodnej a bezpečnostnej spolupráci. Únia sa ale zároveň nechce vzdať vlastných hodnôt a ich obrany, a tak v súčasnej situácii, kedy určité kroky a vyjadrenia z USA budia obavy či pochybnosti, sa musí Únia sústrediť na úvahy o svojej vlastnej budúcnosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy