Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Belgické regióny súhlasili s dohodou CETA
Zdielať na

Belgické regióny súhlasili s dohodou CETA

Zdroj: Profimedia

BRUSEL / Belgické regióny sa dohodli na riešení patovej situácii okolo obchodnej zmluvy medzi Európskou úniou a Kanadou (CETA). Uviedol to belgický premiér Charles Michel, informovala agentúra Reuters. Dohodu o voľnom obchode doteraz blokovala vláda fankofonného regiónu Valónsko. Zrušený pre to bol aj na štvrtok plánovaný samit EÚ s Kanadou, na ktorom mali dohodu podpísať.

"Je to veľmi dôležitá dohoda pre podniky, pre hospodárstvo," uviedol belgický premiér Charles Michel podľa miestnych médií. Kópiu dohody jednotlivých belgických regiónov o riešení patovej situácie už vyjednávači poslali Euróspkej únii, uviedol server RTBF. 

"Nakoniec sme našli medzi Belgičanmi zhodu," uviedol premiér Valónska Paul Magnette, ktorého región dohodu CETA blokoval. "Valónsko je nesmierne šťastné, že naše požiadavky bolo vyslyšané," dodal. 

Súhlas EÚ

Teraz budú musieť s novou dohodou súhlasiť jednotlivé regionálne parlamenty, ale prianie Belgicka na zmeny musia schváliť aj ostatné členské krajiny EÚ a Kanada. Na čom sa belgické regióny presne dohodli zatiaľ ale nie je jasné. 

Podľa premiéra Michela by sa mali regionálne parlamenty vrátane toho valónskeho k dohode vyjadriť "pred piatkovou polnocou". 

Belgická vláda zmluvu CETA podporuje, nemohla ju ale podpísať bez súhlasu všetkých regionálnych parlamentov krajiny. 

"Mám radosť z dobrých správ od premiéra Charlesa Michela," uviedol na twitteri predseda Európskej rady Donald Tusk s tým, že kontaktuje kanadského premiéra Justina Trudeaua, akonáhle budú dokončené všetky únijné procedúry nutné k podpisu dohody CETA. 

Udalosti sa vyvíjajú dobrým smerom

Hovorca Európskej komisie Margaritas Schinas na pravidelnom poludňajšom brífingu novinárom povedal, že "udalosti sa vyvíjajú dobrým smerom." Upozornil, že komisia bola aktívne zapojená vo všetkých častiach rokovaní v Belgicku. Ako na úrovni federálnej vlády, tak aj s valónskymi regionálnymi predstaviteľmi. 

Pôvodne sa mala CETA v Bruseli slávnostne podpísať už vo štvrtok dopoludnia. Kanadský premiér Justin Trudeau ale v noci na dnes pre volónsku blokádu svoju cestu do Európy zrušil. Kanadská ministerka medzinárodného obchodu Chrystia Freeland uviedla, že Kanada je ochotná podpísať "túto dôležitú dohodu, akonáhle bude Európa pripravená".

Podľa slovenského ministra hospodárstva Petra Žigu by EÚ a Kanada mohli podpísať dohodu budúci týždeň. "My od začiatku hovoríme, že CETA je dobrá dohoda pre Európsku úniu. Súčasťou podpisu dohody je aj podpis deklarácie, ktorá vysvetľuje, čo jednotlivé ustanovenia znamenajú. Boli námietky jednotlivých členských štátov, že by niektoré opatrenia mohli poškodiť napríklad poľnohospodárstvo a podobne, ale myslím, že všetky krajiny sú ošetrené. Nie je žiadna pochybnosť o tom, čo zmluva prinesie, v zásade znamená 99 percentné zníženie colných alebo iných bariér obchodnej politiky medzi Európou a Kanadou," uviedol Žiga, ktorý zároveň dodal, že Európania po podpise zmluvy už nebudú musieť platiť žiadne colné poplatky na tovar, ktorý si z Kanady prinesú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy