Polojasno
19°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Tragédia v kasárňach. Zahynulo 23 vojakov
Zdielať na

Tragédia v kasárňach. Zahynulo 23 vojakov

OMSK / Dvadsaťtri ruských vojakov zomrelo pri sibírskom Omsku, kde sa zrútila časť kasární výsadkovej posádky. Zranených je devätnásť ľudí. Polícia pracuje aj s verziou, že tragédiu spôsobilo porušenie bezpečnostných pravidiel pri obnove budovy v roku 2013.

"Našli sme všetkých 42 vojakov, ktorí sa ocitli pod troskami. Dvadsaťtri z nich zahynulo," uviedol hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov. Dodal, že 19 zranených vojakov hospitalizovali, ďalší traja vyviazli s ľahkými pohmoždeninami.

Nešťastie sa stalo v nedeľu v noci, keď sa zrútila časť štvorpodlažnej kasárne vo výcvikovom stredisku výsadkových vojsk na južnom predmestí sibírskeho mesta Omsk v dedinke Svetlij.

Šojgu dohliada

Pre tragédiu ukončil dovolenku aj minister obrany Sergej Šojgu, aby mohol pravidelne podávať hlásenie prezidentovi Vladimirovi Putinovi o postupe záchranných prác. "Vrchný veliteľ nariadil ministrovi zaistiť nevyhnutnú lekársku pomoc zraneným," uviedol Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Prezident zároveň vyjadril pozostalým úprimnú sústrasť.

Na miesto nešťastia po záchranároch, rozoberajúcich trosky, dorazila aj skupina vojenských prokurátorov a vyšetrovacia komisia ministerstva obrany.

SITA

Nasadili aj špeciálnu zdravotnícku jednotku s piatimi lekárskymi brigádami a špecializovaným vybavením, ktorá sa má postarať o zranených, kým ich prepravia do vojenských nemocníc v Moskve. Príbuzným vojakov sa venujú psychológovia.

Príčina neznáma

Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa, prípad ale polícia vyšetruje podľa paragrafu o nedbanlivosti.

Kasárne nedávno prešli renovačnými prácami. Vladimir Nastyčenko, ktorý spolupracoval na oprave kasární vyhlásil pre server LifeNews, že spolu s robotníkmi tam pracovali aj narkomani a alkoholici z rehabilitačného zariadenia. Bolo ich dokonca až 35 zo 40 ľudí.

V čase nešťastia sa v kasárňach nachádzalo viac ako 300 vojakov.

Pozrite si reportáž z miesta nešťastia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy