Jasno
11°
Bratislava
Svet privíta rok 2015, oslavy vypuknú v štátoch Samoa a Kiribati
Zdielať na

Svet privíta rok 2015, oslavy vypuknú v štátoch Samoa a Kiribati

APIA / Ľudia na celom svete sa pripravujú na oslavy príchodu nového roka. Najväčšie silvestrovské večierky budú tradične v metropolách ako sú Sydney, Berlín, Londýn alebo New York.

Ako prví ale privítajú rok 2015 obyvatelia tichomorského štátu Samoa a Kiribati, a to dnes o 11:00 stredoeurópskeho času. Najdlhšie si musia s novoročným prípitkom počkať ľudia na súostroví Americká Samoa, kde bude polnoc až vo štvrtok o 12:00 stredoeurópskeho času.

Polnočné oslavy na celej planéte tak vďaka miestnym administratívnym úpravám a časovým vyrovnaniam potrvajú dlhšie ako 24 hodín.

Sydney očakáva, že do prístavu k budove opery sa príde so starým rokom rozlúčiť viac ako milión ľudí. Státisíce si nenechajú ujsť tradičné zdvíhanie novoročnej gule na newyorskom námestí Times Square.

Obyvatelia a návštevníci Londýna budú oslavovať na nábreží Temže, na Leicesterskom a Trafalgarskom námestí a v Berlíne nový rok privítajú tradične pri Brandenburskej bráne.

Len sto kilometrov

Samoa v novodobej histórii slávi príchod nového roka medzi prvými len štvrtýkrát, lebo v závere roka 2011 z ekonomických dôvodov "papierovo" prešla medzinárodnou dátumovou hranicou, aby sa priblížila hlavným obchodným partnerom Austrálii a Novému Zélandu.

Hoci sú Samoa a Americká Samoa od seba len 100 kilometrov, novoročné oslavy sa tu budú deliť 25 hodín.

Najdlhšie si na 1. január ale počkajú Bakerov ostrov a Howlandov ostrov. V tejto dvojici neobývaných tichomorských atolov pod správou Spojených štátov nastane silvestrovská polnoc až vo štvrtok o 13:00 stredoeurópskeho času.

Pozrite si japonské prípravy na silvestrovskú noc:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy