Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Palestínčania majú prsty na spúšti, odkazuje Hamas
Zdielať na

Palestínčania majú prsty na spúšti, odkazuje Hamas

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád privítal prímerie medzi palestínskym hnutím Hamas a Izraelom, vyjadril však pochybnosti o jeho efektivite. Prímerie začalo platiť vo štvrtok osem dní po vypuknutí konfliktu, trvácnosť pokoja zbraní je však neistá.

Aj počas prímeria nastali incidenty

Izrael aj palestínske hnutie Hamas počas dňa dodržujú prímerie, ktoré vyhlásili s platnosťou v stredu, presne o 20:00 SEČ. Niekoľko incidentov sa objavilo len v prvej hodine platnosti prímeria, nikto ale pri nich nebol zranený. Prímerie ukončilo osem dní vzájemného ostreľovania, pri ktorom zomrelo viac ako 150 Palestínčanov a päť Izraelcov.

Medzi stranami naďalej panuje nedôvera. Exilový vodca Hamasu Chálid Mišal prehlásil, že jeho hnutie bude rešpektovať prímerie, len ak sa rovnako zachová aj Izrael. Palestínski ozbrojenci ale podľa neho stále "majú prst na spúšti". Rovnako izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil odvetou, ak by prímerie porušili Palestínci.

Prímerie je len prvým krokom...

Vyhlásenie prímeria bolo len prvým krokom pre vyriešenie krízy. Zástupcovia oboch strán by mali do 24 hodín od zastavenia bojov vyjednať podobu ďalších opatrení, ktoré by zmiernili napätie. Podľa niektorých zdrojov by napríklad malo byť uľahčené spojenie medzi Palestínčanmi z Gazy s územím na západnom brehu Jordánu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy