Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vianočný bazár plný cudzokrajných dobrôt. V Bratislave sa zmiešali vône z 31 krajín
Zdielať na

Vianočný bazár plný cudzokrajných dobrôt. V Bratislave sa zmiešali vône z 31 krajín

BRATISLAVA / Nemecké klobásky, francúzske palacinky alebo čínske rezance. Pod jednu strechu sa v bratislavskej Starej tržnici zmestil takmer celý, nielen gastronomický svet. Ambasády, ktoré pôsobia na Slovensku, už tradične organizujú Vianočný bazár. Výťažok je určený pre tých, ktorí to najviac potrebujú.

Na Vianočnom bazáre sa miešali vône z 31 krajín. Práve jedlo bolo lákadlom pre mnohých návštevníkov. Často nepoznané národné jedlá jednotlivých krajín pripravovali aj samotní ambasádori alebo ich polovičky a stretnúť sme ich mohli aj priamo v stánkoch ako predávali, to čo upiekli a navarili. "Boli to dlhé prípravy, jedlo sme začali vyprážať v sobou poobede a skončili sme po polnoci," vraví veľvyslankyňa Portugalska, Ana Maria Coelho Ribeiro da Silva. 

Okrem dobrôt z celého sveta si mohli návštevníci kúpiť darčeky, suveníry alebo rôzne predmety typické pre jednotlivé krajiny. "Toto je typický bulharský kroj. Červená a biela farba symbolizujú duchovno a život," vysvetľuje veľvyslankyňa Bulharska, Yordanka Chobanova. 

Každé euro z predaja vstupného, tovarov, či tombolových lístkov poputuje na dobročinné účely v rámci celého Slovenska. Minulý rok organizátori vyzbierali približne 80 000 eur. A uchádzať o ne sa môžu všetky organizácie, ktoré pomáhajú druhým. "Dôkladne posúdime či tá organizácia našu pomoc naozaj potrebuje, ako vynaložia s peniazmi, ktoré väčšinou dostávajú, kto je ich vedenie, ako to u nich funguje," hovorí šéfka organizačného výboru Zuzana Merrifield. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy