Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na bratislavskej pláži vystavujú známe slovenské diela
Zdielať na

Na bratislavskej pláži vystavujú známe slovenské diela

BRATISLAVA / Do galérie v plavkách. Na bratislavskej pláži môžu ľudia obzerať známe kultové slovenské diela v plavkách. Jedným z nich je napríklad aj Matka od Mikuláša Galandu. K najvýznamnejším patrí napríklad aj preto, že je najčastejšie vystavovaným a reprodukovaným obrazom veľmi cenenej medzivojnovej moderny.

Matka od Mikuláša Galandu je považovaná za slovenskú Monu Lisu. Celá jedna generácia si práve Celá jedna generácia si na tejto výstave môže nostalgicky zaspomínať na Dievčatko s bábikou, ktorá v mnohých vyvolávala otázku, prečo tomu strašidelnému gašparkovi hovoria v popise bábika.

"Všetci toto dielo určite notoricky poznáme, lebo sme absolvovali prvý ročník a všetci sme sa s tým stretli ako reprodukcia v šlabikári," hovorí marketingová riaditeľka Slovenskej národnej galérie Bohdana Hromádková.

Na výstave môžu návštevníci vidieť štúrovca Janka Francisciho, posledné federálne peniaze či Most SNP, ktorý Ivan Kozáček v roku 1973 zvečnil ako ikonickú stavbu tej doby. V tej dobe bola frekvencia na moste oveľa menšia. Za pol hodinu tam prešlo jedno auto. "Myslím si, že každé jedno dielo, ktoré je tam vystavené patrí do kultúrneho dedičstva a mali by sme ho poznať," uviedla riaditeľka J&T Banky Anna Macaláková.

Výstava ja prístupná verejnosti nasledujúce tri týždne, až do 4. septembra. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy