Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Poslanci zväčša vyviaznu bez trestu... Čo im vlastne hrozí?
Zdielať na

Poslanci zväčša vyviaznu bez trestu... Čo im vlastne hrozí?

Napriek tomu, že niektoré z aktivít poslancov môžu byť z nášho pohľadu na hrane minimálne slušného správania - o tom, či budú, alebo nebudú potrestaní, rozhodujú oni sami, alebo teda ich kolegovia. A aj tu často platí, že bližšia košeľa ako kabát. A mnohí z nich tak vyviaznu väčšinou bez akéhokoľvek postihnutia. Čo im vlastne hrozí?

O prípadnom potrestaní poslancov za rôzne priestupky rozhoduje Mandátový a imunitný výbor NR SR a zatiaľ najčastejšie tresty prišli vtedy, ak poslanci včas neodovzdali svoje majetkové priznania, prípadne, ak tie neboli vyplnené správne.

Inak sa často stáva, že výbor začne konať na podnet ak nie poslancov, tak často na podnet rôznych mimovládnych organizácií. Podnetom môže byť aj článok uverejnený v novinách. Tu sa ale vždy debatuje o tom, či to stačí a či na základe tohto je možné riešiť konkrétneho poslanca.

Matovič môže dostať pokutu necelých 200 eur...

Stalo sa tak napríklad v prípadoch, keď sa riešil let Richarda Sulíka do Salzburgu alebo majetok predsedu SNS Jána Slotu. V záležitosti okolo Igora Matoviča, ktorý nalepil na dvere parlamentu pozmenený štátny znak s gorilou a banánom, by musel podať podnet niektorý z poslancov. Matovič by mohol dostať pokutu do päť tisíc slovenských korún, čiže necelých 200 eur...

Jedna vec, o ktorej ešte môže rozhodnúť parlament je tá, ak poslanci dospejú k presvedčeniu, že niektorý z ich kolegov porušil poslanecký sľub. V tomto prípade by mohol Mandátový a imunitný výbor NR SR a neskôr aj poslanecké plénum rozhodnúť o tom, že ho zbavia poslaneckého mandátu. Nič také sa však za posledné roky nestalo.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy