Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
DOKUMENT. Vláda splnila skoro všetko, tu je dôkaz!
Zdielať na

DOKUMENT. Vláda splnila skoro všetko, tu je dôkaz!

Ponuka, ktorá sa neodmieta! Tak by sa dalo vnímať memorandum, ktoré vláda predstavila lekárskym odborom. Tí však pred kamerami tvrdili, že neprešlo niekoľko ich požiadaviek. Radičová to označuje za lož. Nedokázali totiž jediné - splniť prehnané platové nároky odborov. Práve pre slepú uličku, do ktorej sa rokovania dostali, zasadala Bezpečnostná rada a mimoriadne rokovala aj vláda. Núdzový stav vyhlásený nebol. Pripravený je však "plán B"...

AKTUÁLNE: Po Bezpečnostnej rade, na ktorej rokovaní sa zúčastnil aj prezident Ivan Gašparovič, mimoriadne zasadala aj vláda Slovenskej republiky. Tá núdzový stav nevyhlásila, naopak, podľa premiérky Radičovej "dnešné rokovanie sa sústredilo na hľadanie trvalého riešenia". Pokiaľ lekári, ktorí podali výpovede, prvého decembra do práce nenastúpia, je pripravená situáciu riešiť aj "systémom zlučovania oddelení, racionalizácie a v niektorom prípade aj zrušením nemocníc, ale až po zabezpečení zdravotnej starostlivosti". Do úvahy padá aj obsadzovanie miest zahraničnými lekármi.

Vláda má podľa premiérky pripravený "plán B", teda trvalé riešenie vzniknutej situácie. Toto má prerokovať v pondelkovej mimoriadnej schôdzi vlády. Ak by predsa len núdzový stav bol vyhlásený, mal by trvať len pár dní.

Lekári výpovede nestiahnu

Vyše dvetisíc lekárov nestiahne svoje výpovede. Po rokovaní na Úrade vlády to tvrdil šéf odborov Marian Kollár. "Vláda naše požiadavky neakceptovala," vyhlásil. A pred kamerami začal s výpočtom toho, na čom sa nedohodli - od dodržiavania Zákonníka práce, cez zastavenie transformácie po otázku platov. 

Iné na rokovaní, iné pred médiami

Ich výklad záverov rokovania bol však pomerne rozporuplný. Teda aspoň podľa návrhu memoranda, ktoré následne ukázala premiérka. "Toto memorandum akceptuje ich požiadavky." Iveta Radičová preto odmieta ďalšie rokovania s Lekárskym odborovým združením (LOZ).

Namiesto odborárskych šéfov sa obracia na bežných lekárov v nemocniciach. Požiada ich, aby si prečítali to, čo im ponúka vláda a ak je to možné, výpovede stiahli.

Vládne memorandum totiž garantuje lekárov až 300 eurové zvýšenie mesačnej mzdy, zákonom zastavenú transformáciu nemocníc, dodržiavanie Zákonníka práce, ale aj návrat na pôvodné pozície. A to v prípade, že dali výpovede.

Zvyšovanie platov aj od apríla

Ak sa tak nestane, na Slovensku začne platiť núdzový stav. Ústavný zákon s ním totiž počíta aj vtedy, ak nie je zabezpečená zdravotná starostlivosť o obyvateľov. Vyhlasuje sa na maximálne 90 dní.

Vzniknutou situáciou sa bude dnes zaoberať Bezpečnostná rada SR. Po jej rokovaní by mala vláda podvečer schváliť vyhlásenie núdzového stavu. Lekári by počas jeho trvania prišli zo zákona o tretinu platu. Ak naopak lekári prijmú memorandum, ich platy by sa mali zvyšovať dvakrát – od januára a od apríla. Pôvodný návrh pritom počítal s druhým zvýšením až od októbra. 

MZ SR

Súvisiace články