Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Čo riešia slovenskí europoslanci? Maďarskú ústavu aj to, či jesť zeleninu
Zdielať na

Čo riešia slovenskí europoslanci? Maďarskú ústavu aj to, či jesť zeleninu

Smrtiaci vírus EHEC, kontroverzná maďarská ústava, či vstup Rumunska a Bulharska do schengenského priestoru. To sú témy, ktoré rezonovali tento týždeň v európskom parlamente v Štrasburgu. Našich europoslancov Moniku Flašíkovú Beňovú a Jaroslava Pašku priamo na mieste vyspovedal Richard Juriš!

Jesť či nejesť zeleninu?

Vírus EHEC (baktéria E.coli) zabil zatiaľ 25 ľudí a aj keď je na ústupe, Nemcom sa stále nepodarilo zistiť, z čoho pochádza. Naši europoslanci rokujú síce vo francúzskom Štrasburgu, bývajú však v nemeckom mestečku Kehl, keďže Štrasburg je na hraniciach. Obávajú sa naši europoslanci nákazy? 

Rozruch okolo novej maďarskej ústavy

Nová maďarská ústava spôsobila v európskom parlamente horúcu debatu. Kým jedna časť europoslancov tvrdila, že sa nikto nemá starať do vnútorných záležitostí krajiny, ďalšia oponovala, že maďarská ústava zachádza priďaleko. Medzi nich patrili poslankyňa za SMER-SD Flašíková Beňová aj Jaroslav Paška za SNS. Naopak europoslankyňa za SMK Edit Bauer vyhlásila, že argumenty Slovenska sú založené na vode a ústava je v poriadku

Zelená pre Bulharsko a Rumunsko

Parlament dal zelenú Bulharsku a Rumunsku so schengenským priestorom - zóny EÚ bez hraničných kontrol. Poslanci súhlasia, že splnili podmienky na vstup, zdôrazňujú však, že EP musí byť informovaný o opatreniach ohľadom migračných tlakov v regióne bulharsko-turecko-gréckych hraníc.

"Sme v pozícii, z ktorej môžeme privítať Bulharsko a Rumunsko v schengenskom priestore. Občania týchto krajín by mali byť považovaní za úplných európskych občanov a nemali by byť rukojemníkmi populistických debát," uviedol spravodajca Carlos Coelho.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy