Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Kto bude novým ústavným sudcom? Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov
Zdielať na

Kto bude novým ústavným sudcom? Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov

BRATISLAVA / Kto bude novým ústavným sudcom? O prázdne miesto po Jane Laššákovej má záujem 5 kandidátov. Parlamentný ústavnoprávny výbor začal v stredu (10. 4.) vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR v priestoroch Zimnej jazdiarne Bratislavského hradu. Napriek dlhým hodinám vypočúvania a otázkam, ktorým bežný smrteľník nemusí porozumieť, nič nemajú isté. Počas stredy vypočuli troch uchádzačov.

O post ústavného sudcu chce zabojovať päť kandidátov:

  1. Michaela Králová, ktorú navrhol poslanec NR SR Roman Michelko (SNS)
  2. Anton Dulak, ktorého navrhla dekanka Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave.
  3. Lívia Trellová, ktorú navrhol dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského
  4. Martina Jánošíková, ktorú navrhol dekan Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
  5. Zuzana Pitoňáková, ktorú navrhol Verejný ochranca práv

Profesor Anton Dulák - dlhoročný akademik. Docentka Martina Jánošíková - odborníčka na európske právo a sudkyňa Michaela Králová z Krajského súdu Bratislava. To sú tri mená zo zoznamu, ktoré v stredu stihol ústavnoprávny výbor vypočuť. Padali otázky na pandémiu, očkovanie aj hranicu medzi šírením informácií a konšpirácií. "Je to otvorené hra. Všetci majú rovnakú štartovaciu pozíciu. Neviem, že by boli nejaké politické dohody. Ide o to, kto ako argumentačne presvedčí a urobí dojem," uviedol poslanec NR SR Roman Michelko. "My nemáme žiadneho favorita, nie je tu ani nik na prvý pohľad neprijateľný a budeme sa rozhodovať po tom, čo všetkých vypočujeme," doplnil poslanec NR SR Branislav Vančo.

Verejné vypočutie je len začiatkom. Na to, aby bola kandidátka či kandidát úspešný, potrebuje získať 90 hlasov poslancov. Pri súčasnom stave v parlamente to nepôjde bez spolupráce koalície a opozície. "Beriem to ako súťaž. Snažil som sa a snažím sa osloviť poslancov, ale asi v tejto chvíli to bude ťažké," zhodnotil Anton Dulák, kandidát na ústavného sudcu. "Kvórum, ktoré vyžaduje ústava a je nereálne pre každého z nás," doplnila Michaela Králová, kandidátka na ústavnú sudkyňu.

A práve tu sa podľa niektorých poslancov otvára priestor na kalkulovanie a taktizovanie. Ak totiž z dvojkolovej voľby nik nevzíde, vypíše sa ďalšia. A tam už bude stačiť podpora len 76 poslancov, ktorých koalícia má. Navyše, finálne slovo má hlava štátu a tá sa o 2 mesiace mení.  "Je úplne zjavné, že nemajú záujem, aby boli teraz zvolení kandidáti a aby o nich rozhodovala pani prezidentka," vyhlásil Ondrej Dostál, poslanec NR SR.

"Určite nie, určite nie. Nikto neovplyvňoval to, koľkí kandidáti sa navrhnú," povedal Miroslav Čellár, predseda Ústavnoprávneho výboru. "To druhé kolo nie je isté, čiže kto mal záujem, mohol sa prihlásiť aj od prvého," zhodnotil poslanec NR SR Tibor Gašpar. Podľa Dostála to môžu byť mená z radov poradcov premiéra, trestných právnikov. "To úplne vylučujem," vyhlásil Gašpar. Vypočutia budú pokračovať aj vo štvrtok, pravdepodobne do noci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy