Oblačno
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Kompenzácie za ceny energie sú neefektívne. Treba zmeniť legislatívu, tvrdí NKÚ
Zdielať na

Kompenzácie za ceny energie sú neefektívne. Treba zmeniť legislatívu, tvrdí NKÚ

BRATISLAVA / Spôsob, akým štát kompenzoval ľuďom aj firmám vysoké ceny energií, bol neefektívny a drahý. Potvrdil to Najvyšší kontrolný úrad, ktorý zdôraznil, že kompenzácie, tak ako boli nastavené, predstavujú obrovský nápor na štátny rozpočet.

Úrad preto preveroval opatrenia v posledných dvoch rokoch a postupy ministerstva hospodárstva a regulačného úradu. Rezort hospodárstva vyplatil do konca minulého roka na kompenzáciách nárastu cien elektriny a plynu takmer 2,7 miliardy eur. Najvyšší objem prostriedkov išiel na kompenzácie cien plynu v domácnostiach. Takto široko nastavené kompenzačné opatrenia, ktoré neboli pri prijímaní podložené dátami, sú podľa kontrolórov nehospodárne.

Musia nastať zmeny v legislatíve

"Slovensko musí zmeniť legislatívu, ktorá upravuje postupy v energetike a takisto pravidlá kompenzácie cien elektriny a plynu počas krízových období," povedala hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Daniela Bolech Dobáková. Podľa NKÚ je aktuálne najdôležitejšie byť adresný, zamerať sa na najzraniteľnejšie skupiny a nastaviť si vhodné časové obmedzenia. Niektorým občanom a podnikateľom kompenzácie pomohli, no v takejto miere ich uplatňovať dlhodobo a v širokom rozsahu je nereálne. "Ide o enormnú záťaž pre verejný rozpočet, ktorú v konečnom dôsledku budeme musieť zaplatiť my všetci," dodala Dobáková. 

Súvisiace články