Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Poistenci hodnotili zdravotnícke zariadenia. Takto vyzerá to najobľúbenejšie
Zdielať na

Poistenci hodnotili zdravotnícke zariadenia. Takto vyzerá to najobľúbenejšie

BRATISLAVA / Slovenské nemocnice nemajú medzi pacientmi najlepšiu povesť – aj keď výnimky sa nájdu. Pozrite sa, ako ich hodnotia poistenci najväčšej Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Do prieskumu sa zapojilo celkovo 12 141 poistencov. ​"Poistenci vnímali pozitívne najmä poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ale aj prístup lekárov a sestier. Horšie na tom boli strava a ubytovanie," zhodnotila výsledok správy Ivana Linetová z oddelenia komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne. "Vnímanie pacienta ako vníma prostredie, v ktorom sa lieči, je veľmi dôležité aj čo sa týka jeho liečebného procesu a určite to uľahčuje liečbu," doplnila analytička pre zdravotníctvo Jana Ježíková. 

Rebríček všeobecných nemocníc

TV JOJ

Hodnotili sa aj špecializované ústavy

Spomedzi špecializovaných ústavov sa prvému miestu teší Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. A tešia sa aj pacienti. Ročne ich touto nemocnicou prejde do 9 tisíc. A z ich výpovedí sme mali slzy v očiach aj my. Rozslzil nás totiž desaťročný chlapček, ktorý bol v čase našej návštevy len dve hodiny po operácii. Pred operáciou mal Tomáško strach. Po nej sa pýtal, kedy môže pozerať futbal. 

V tejto nemocnici sú už druhýkrát. "Prišla som sem taká ustráchaná. Ubezpečili ma, ako to bude prebiehať od začiatku až po koniec. Dokonca som bola aj na operačnej sále, takže som si tam mohla svojho syna aj odviesť. Tým to bolo úplne perfektné," opísala svoju skúsenosť mama pacienta Mária Seko.

Srdcovo-cievny ústav spätná väzba pacientov teší. "Výsledok toho prieskumu je vlastne výsledkom práce celého tímu Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. Sme hrdí na našich lekárov, na naše sestry, na sanitárov, aj na nemedicínsky personál, pretože naozaj to je tímová práca," uviedla hovorkyňa NÚSCH Soňa Valášiková.

A čo stojí za ich úspechom? "Jednak je to naša dlhodobá stabilita. Napĺňame nejaké vízie a sme personálne stabilný ústav. Čo je v dnešnej dobe dôležité," tvrdí Juraj Maďarič, námestník Gr pre LPS. "Ja mám viacročné skúsenosti s viacerými deťmi a môžu ísť príkladom, čo sa týka jednania, informovania pacientov aj služieb," potvrdila opýtaná.

Rebríček štátnych a fakultných nemocníc

TV JOJ

​Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne hodnotili päť typov ústavných zariadení. Tento rok si mierne polepšili. Najlepšie hodnotenia získali onkologické ústavy a na opačnom konci sa ocitli štátne fakultné a univerzitné nemocnice. "Práve do týchto koncových zariadení by sme mali investovať a mali by byť prioritou štátu, pretože tam končia tí najťažší pacienti," dodala analytička Ježíková.

Kompletný rebríček hodnotenia nemocníc nájdete v článku:

Najčítanejšie správy