Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
ZMOS a prezidentka vyjadrujú vďaku pedagógom pri príležitosti Dňa učiteľov
Zdielať na

ZMOS a prezidentka vyjadrujú vďaku pedagógom pri príležitosti Dňa učiteľov

BRATISLAVA / Deň učiteľov si už takmer 70-rokov pripomíname 28. marca. Je spomienkou na odkaz Jána Ámosa Komenského a tiež dňom oceňovania pedagógov. A čo si budeme hovoriť, reč je skôr o ženách. Hoci niektoré údaje vás možno prekvapia.

Kedysi bolo mužov učiteľov výrazne viac, dnes je to naopak

Každoročne si 28. marca pripomíname Deň učiteľov. My sme mali to šťastie, že sme stretli takých, ktorí sú pre svoju prácu ešte stále namotivovaní. "Najväčšia výzva je zaujať tých žiakov," povedala učiteľka základnej školy, Lucia Schejbalová. "Aby sme ich čo najlepšie pripravili napríklad na stredné školy a do života hlavne," povedala učiteľka Eva Fondatiová. "Motivovať mladých ľudí k športu a k nejakej fyzickej aktivite," dodal učiteľ Richard Zošš. 

Deň učiteľov sme začali oslavovať v roku 1955. Nielen morálnym ocenením práce pedagógov, ale aj pripomienkou novátorského prístupu Učiteľa národov, Jána Ámosa Komenského. "V jednej triede školskej sa učili aj chlapci aj dievčatá spolu," ozrejmila etnologička Katarína Nádaská. To zlepšilo klímu v triedach a podobne to funguje aj v zmiešaných pedagogických kolektívoch. Až do konca druhej svetovej vojny učili primárne muži. "Žena-učiteľka bola skôr taká veľká vzácnosť," priblížila Nádaská. Kedysi učiteľskému povolaniu dominovali muži. V súčasnosti ich v školách nájdete, no tvoria výraznú menšinu.

CVTI SR poskytlo štatistické údaje o počte učiteľov na školách v školskom roku 2023/2024. Tabuľka prestavuje počet mužov a žien pracujúcich ako učitelia a učiteľky v jednotlivých druhoch školských zariadení:

CVTI SR

​ZMOS vyjadruje vďaku učiteľom

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyjadruje vďaku pri príležitosti Dňa učiteľov všetkým učiteľkám a učiteľom i zamestnancom materských, základných, umeleckých, jazykových a špecializovaných škôl, ako aj stredných a vysokých škôl za ich prácu. TASR o tom informovala ústredná riaditeľka kancelárie ZMOS Zuzana Špačeková.

"Poďakovanie, ale i rešpekt a úcta im patrí počas celého roka. Uvedomujem si, že práca každého učiteľa ďaleko prevyšuje hranice školy a zasahuje do všetkých oblastí bežného života," uviedol predseda ZMOS Jozef Božik. Ocenil, že učitelia ostávajú svojej práci verní napriek tomu, že je podľa neho často zložitá, niekedy aj nevďačná a nedocenená. "Je to dôkazom toho, že úlohu učiteľa nevnímajú len ako zamestnanie, ale predovšetkým ako svoje poslanie. A za to im patrí veľká vďaka," poznamenal.

Pripomenul, že mestá a obce sú najpočetnejším zriaďovateľom škôl a školských zariadení počas povinnej školskej dochádzky, čo odôvodňuje dôležitosť tejto ich samosprávnej kompetencie.

Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú. Pri príležitosti štvrtkového Dňa učiteľov na to poukázala prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Viem, že mnohí z vás napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujete. Dávate žiakom nielen vedomosti, ale i niečo zo seba, z vašej prirodzenej autority. Tento ľudský vklad do vašej profesie nie je možný bez lásky k nej," skonštatovala prezidentka. Učiteľom popriala, aby im ju spoločnosť oplácala v podobe dôstojného postavenia školstva i jeho zamestnancov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy