Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Používatelia Apple majú dôvod na radosť. Plánované zmeny vítajú najmä vývojári
Zdielať na

Používatelia Apple majú dôvod na radosť. Plánované zmeny vítajú najmä vývojári

Americký technologický gigant Apple umožní užívateľom šikovných telefónov iphone v Európskej únii sťahovať aplikácie priamo z internetových stránok vývojárov. Informovala o tom firma, ktorá tak reaguje na nové pravidlá EÚ požadujúce väčšie otvorenie trhu s aplikáciami.

V minulosti si mohli užívatelia telefónov iPhone aplikácie sťahovať iba z obchodu App Store spoločnosti Apple. Firma však už v januári oznámila, že umožní, aby na telefónoch iPhone v EÚ fungovali tiež iné obchody s aplikáciami.

"Vývojárom distribuujúcim aplikácie v Európskej únii poskytujeme väčšiu flexibilitu, vrátane zavedenia nového spôsobu distribúcie aplikácií priamo z webových stránok vývojára," uviedla firma vo svojej správe. Dodala, že možnosť sťahovať aplikácie priamo z webových stránok začne fungovať po softvérovej aktualizácii, ktorá sa uskutoční na jar.

Otvorenie ekosystému Applu, ktorý si spoločnosť dlho strážila a mala z neho vysoké zisky, prichádza v období, ktoré je pre firmu citlivé. Výrobca iPhonov sa potýka s klesajúcimi príjmami a so slabým dopytom po svojich šikovných telefónoch v Číne.

V januári Microsoft zosadil firmu Apple z pozície najhodnotnejšej spoločnosti na svete. Investori sa domnievajú, že Apple zaostáva za svojimi veľkými technologickými rivalmi v závode o dominanciu v oblasti umelej inteligencie.

Akcie Applu dnes okolo 20: 30 SEČ pridávali 0,7 percenta. Od začiatku roka však vyše šesť percent strácajú.

Súvisiace články