Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ženy stále zarábajú menej ako muži. Vyjednávač platov tvrdí, že je za tým sebavedomie
Zdielať na

Ženy stále zarábajú menej ako muži. Vyjednávač platov tvrdí, že je za tým sebavedomie

SLOVENSKO / Štatistiky ukazujú, že rovnosť medzi mužmi a ženami je stále v nedohľadne. Na tej istej pozícií dostávajú ženy nižší plat, v horšom prípade sa na tú pozíciu ani nedostanú. Profesionálny vyjednávač tvrdí, že pri pohovoroch sú ženy málo sebavedomé a v konečnom dôsledku si vypýtajú nižší plat. Je preto treba vedieť, ako na pracovných pohovoroch reagovať.

Medzi odmeňovaním žien a mužov sú stále rozdiely. Ženy zarábajú v priemere o 18,8 % menej ako muži. "Tie štatistiky poukazujú na to, že k tej rovnosti by malo dôjsť až niekedy o 100 rokov," uviedla Katarína Tesla, hovorkyňa kariera.sk.

"Najvýraznejšie rozdiely medzi platmi mužov a žien sú v oblasti finančných a poisťovacích služieb, kde je to viac ako 34 % a viac ako 1000 eur je tento rozdiel. No a taktiež pomerne veľký rozdiel vyše 29 % je aj v prípade informácií a komunikačných technológií," opísala Eva Sadovská, analytička Wood & Company.

​Naopak najmenšie rozdiely evidujeme v oblasti administratívnych služieb a oblasti dodávok vody a kanalizácie. "Najvýraznejšie platové rozdiely sú vo veku 35- 44 rokov," dodala Sadovská.

Ženy sú často odkázané na skrátené úväzky

Rozdiely v týchto vekových skupinách súvisia s odchodom žien na materskú a rodičovskú dovolenku. A po ich návrate do práce začína dochádzať k prehlbovaniu týchto platových rozdielov, ktoré potom pretrvávajú niekoľko rokov. "Práve ženy sú častokrát odkázané na pracovné ponuky na skrátené úväzky alebo rôzne hybridné modely zamestnávania. A tým spôsobom majú aj nižší príjem ako muži," poznamenala Tesla. 

Podľa profesionálneho vyjednávača platových podmienok je kľúčové to ako reagujeme počas pohovorov. "Viacej ženy verzus muži sa viacej podceňujú povedia menej. Povedia to takým spôsobom, že získajú menšiu výplatu," uviedol profesionálny vyjednávač, Viktor Kostický.

​A práve podľa profesionála Viktora Kostického treba v prvom rade vedieť čítať ponuky. Ak je v inzeráte napísané od napríklad 1200 eur, je to tá najnižšia možná mesačná odmena. "Keď idem komunikovať, to čo naozaj chcem a bolo tam napísané od 1 200 eur a ja sa cítim na 1 450 eur, tak je dôležité ako to povedať. Lebo mnohokrát sa ľudia sami podceňujú. Povedia že hmmm...  takých 1 450 a to indikuje psychologicky, že tomu človeku dajú menej," opísal Kostický.

Ženy majú byť viac sebavedomé

A psychologicky na ženy vplývajú aj ponuky, ktoré sú väčšinou napísané v mužskom rode napríklad hľadáme manažéra. "Štatistiky napríklad z Európskej únie sú zaujímavé v tom, že na štyroch manažérov prislúcha iba jedna žena," dodala Tesla. 

Slovenské ženy, ktoré sa dostali a pracujú vo vedení firiem, tvrdia, že žena musí skutočne chcieť, musí byť cieľavedomá a nemôže sa nechať odradiť napríklad mužmi na pohovoroch. Príkladom je aj manažérka Ľubica Gubová, ktorá pracuje v oblasti platobných kartových technológií už viac ako 20 rokov. "Keď som sem prišla bola som tehotná a teším sa, že táto spoločnosť podporuje ženy. Mužský a ženský kolektív sa vedia pekne doplniť a veľmi pekne aj posunúť," poznamenala Gubová.

A príkladom, že sa dá presadiť keď je vaša práca koníčkom je aj výskumníčka a riaditeľka Mária Bieliková, ktorá prešla viacerými vedúcimi pozíciami ako dekanka i prodekanka na vysokej škole. V súčasnosti už štvrtý rok vedie inštitút inteligentných technológií. "Ja som presvedčená, že treba pomôcť ženám, aby mali vyššie sebavedomie a v tom im musí pomôcť celá spoločnosť," povedala Bieliková.

Aj podľa dát Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny trpia nezamestnanosťou prevažne ženy. V závere minulého roka bolo bez práce takmer 6 % žien, zatiaľ čo len 4,5 % mužov.

​Rozhovor s etnologičkou Katarínou Nadaskou o histórii a oslavách Medzinárodného dňa žien pre JOJ 24 si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy