Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Monitor deviatakov bez elektriny? Žiakov čaká okrem skúšky ešte jedna výzva
Zdielať na

Monitor deviatakov bez elektriny? Žiakov čaká okrem skúšky ešte jedna výzva

POVAŽSKÁ BYSTRICA / Už 20. marca čaká deviatakov na celom Slovensku testovanie. Kým iné školy sa na tento deň už teraz zodpovedne pripravujú základná škola na sídlisku Hliny v Považskej Bystrici rieši iný problém. V tento deň nebude mať škola elektrinu. O odstávke sa dozvedeli 22 februára. Dodávateľa teda požiadali o zámenu termínov.

​Ak sa škola na zmene termínu s dodávateľom elektrickej energie nedohodne, bude musieť hľadať náhradné riešenie. To už bude pre žiakov menej komfortné. "Snažil som sa apelovať na to, aby boli empatickí. Žiaci deviateho ročníka majú pred sebou prvú veľkú skúšku. Bolo by dobré, keby tieto testy robia v prostredí, na ktoré sú naučení," povedal riaditeľ ZŠ Slovanská v Považskej Bystrici Vladimír Šebeň. 

"Bolo by lepšie keby to píšeme tu, ale keby to píšeme aj inde, asi by nás to nijako veľmi neovplyvnilo," dodala žiačka Simona. Ďalší žiak sa s týmto stanoviskom stotožňuje. "Mne to nevadí, v podstate píšeme na papier, nie na počítačoch," dodal. Plánovaná odstávka, ktorá sa okrem základnej školy dotkne aj sídliska Hliny, je z dôvodu údržby distribučnej trafostanice. Škola má 434 žiakov, z toho dve triedy deviatakov.

Podľa hovorcu hľadali energetici spôsob, ako termíny zameniť

"Máme tam ešte ďalšie nadväzné práce. Plánovanú odstávku nedokážeme preložiť," doplnil  hovorca SSD, a. s. Miroslav Gejdoš. "Ochota nie je žiadna, povedali, že na to od zákona majú nárok, a tak nás odbili," povedal riaditeľ. "Predpokladal som, že nájsť náhradný termín je jednoduchšie, ako zabezpečovať generátory a náhradné riešenia pri takomto testovaní, čo je dosť dôležitá udalosť pre žiakov," vysvetlil vedúci Odboru školstva a sociálnych služieb MÚ Považská Bystrica Jozef Bielik. 

"Ak by sme túto odstávku presunuli, určite by sa našiel niekto ďalší, komu by to nevyhovovalo. V tomto prípade je to škola, v inom by to mohol byť podnik, ktorý by musel prerušiť výrobu," obhájil sa Gejdoš. 

Žiakov do inej školy zatiaľ presúvať nechcú

V prípade potreby zabezpečia generátory na výrobu elektrickej energie. Koľko to bude zriaďovateľa stáť ešte netušia. "Priebeh testovania dokážeme zabezpečiť aj bez elektriny, ak bude priaznivé počasie. Prípadne použijeme iné priestory," vyhlásil Bielik. "Dúfam, že sa to nejako vyrieši a budeme môcť zostať v tejto škole," vyjadrila sa žiačka Daniela.

Iná žiačka je s priebehom už stotožnená. "Predsa len, aj prijímačky budeme písať na inej škole a nie tu. Hoci, isto by som bola radšej, keby sme aspoň testovanie písali tu," dodala žiačka Ema. Ak deviataci budú písať prvú náročnú skúšku svojho života vo svojej škole, zabezpečí im aspoň suchú stravu, pretože variť sa nebude.

Ostatní študenti budú mať podľa slov riaditeľa riaditeľské voľno.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy