Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Škaredý zlý Arpi Soltész: Pridrahé lacné kšefty
Zdielať na

Škaredý zlý Arpi Soltész: Pridrahé lacné kšefty

Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

Kto už v nedeľu, s akútnou hnačkou, zúfalo zháňal pohotovostnú lekáreň, musí oceniť nápad, aby sa voľnopredajné lieky mohli predávať aj v bežných supermarketoch. Jediný, kto si práve z tohto nápadu naložil do gatí, je minister pohrebníctva Ivan Uhliarik.

Ak sa mu nepodarí obhájiť neobhájiteľné a rýchlo povymýšľať pár argumentov proti, bude mať Ivan zrejme tichú domácnosť. Pani Uhliariková totiž zhodou okolností prevádzkuje lekáreň a ani pre ňu, ani pre rodinný rozpočet Uhliarikovcov, to veru nie je dobrá správa.

Lekárnikom sa na tomto nápade najmenej páči to, čo sa na ňom všetkým ostatným páči. Že cena voľne predávaných liekov by vďaka konkurencii supermarketov mohla klesnúť až o nejakých desať percent. A nikto by už nemusel prácne zisťovať, ktorá lekáreň je práve otvorená a v prípadných kŕčoch sa potom šuchtať niekam na opačný koniec sveta.

Ivan Uhliarik sa pokúša argumentovať troma nespornými faktami – potrebou správneho skladovania liekov, ich správnou likvidáciou po dátume expirácie a odborným poradenstvom, ktoré zákazníci môžu potrebovať.

SITA/Nina Bednáriková

 

Prvé dva argumenty žiaľ neobstoja, hoci je to správna odborná pripomienka. Supermarkety budú musieť lieky uskladniť predpísaným spôsobom, nech to už znamená čokoľvek. Lieky ale budú sotva predstavovať väčší technický problém, ako čerstvé ryby alebo ovocie.

Pokiaľ ide o  likvidáciu liečiv po expirácii, je veľmi nepravdepodobné, že by ich lekárnici kdesi za apatiekou, pri prísne tajnom, len v rámci cechu odovzdávanom šamanskom rituáli, spaľovali na hranici zo santalového dreva. Zrejme ich tiež len niekde odvážajú a to hádam zvládnu aj hypermarkety.

Tretia pripomienka do istej miery obstojí. Dnes vás už síce ani v lekármi bežne neobsluhujú magistri farmácie. Človek, ktorý vám ochotne poradí a predá voľnopredajný liek, je „len“ atestovaný laborant. Nie sú to bežní predavači a majú dosť presnú predstavu, čo vám dávajú do rúk.

Takže sú dve možnosti. Alebo budú musieť supermarkety zamestnať atestovaných laborantov, alebo sa z našej legislatívy tento nezmysel úplne odstráni. Ak smú lieky predávať bežní predavači v takých krajinách ako je Nórsko, Švédsko, Fínsko, Nemecko, USA či susedné Rakúsko, tak to hádam až také nebezpečné nebude.  A keď to zvládnu talianski, českí a poľskí predavači, mohli by to zvládnuť aj tí naši.

Iné, ako najbežnejšie používané, notoricky známe lieky, ktoré sa vyskytujú v každej domácnosti a každý ich presne pozná, supermarkety beztak v ponuke mať nebudú. Jednoducho preto, lebo by sa im to neoplatilo. Samozrejme, môže sa pritrafiť, že niekto dostane hnačku prvýkrát a bude si musieť zistiť, čo by mal užiť. Ale ak môžu byť v supermarketoch označené syry nápisom „syry“, ovocie ako „ovocie“ či vína ako „víno“, nebude problém pooznačovať aj lieky nekomplikovanými nápismi ako „horúčka“, „bolesť“ alebo „hnačka“. Navyše ponuka liekov v bežnom obchode nikomu nebude brániť, aby si zašiel do lekárne a nechal si poskytnúť podrobnú a zasvätenú informáciu.

kox.sk/ilustračné

Nechcem spochybňovať kvalifikáciu hovorcov a PR manažérov, ktorí pracujú pre ministra pohrebníctva, ale dovolil by som si poradiť mu účinnejšiu stratégiu. Postavil by som ju na tom, že farmaceutických firiem sa táto zmena vôbec nedotkne. Tým je úplne jedno, kde sa ich lieky predajú a keby záležalo na nich, návykové syntetické opiáty by sa predávali medzi alkoholom a tabakovými výrobkami. Pán minister to musí vedieť, pretože na ministerstvo prišiel rovno z farmaceutickej firmy a jeho brat v jednej dodnes pracuje.

Navrhujem radšej presvedčiť jednu nespokojnú manželku, ako päť miliónov ľudí, ktorým by sa s liekmi v bežných obchodoch žilo zasa o malý kúsok pohodlnejšie a lacnejšie. Treba jej povedať, že všetko má svoju cenu a toto že je cena, ktorá je úplne primeraná. Pretože pokiaľ ide o rodinný rozpočet, dá sa so zadkom v ministerskom kresle a bratom vo farmafirme akákoľvek strata z rodinnej lekárne pohodlne vykompenzovať. Na celé generácie dopredu. Nehovoriac o ostatných kšeftoch. Stačilo by sa dohodnúť s pohrebníctvami na províziách z úmrtnosti.

Ale ak bude Uhliarik takto priehľadne obhajovať rodinné záujmy pred záujmami občana, mohlo by to tie najtučnejšie kšefty ohroziť a ministerský zadok by mohla z kresla vymrštiť trebárs elegantná premiérska topánočka s ihlovým podpätkom. Alebo nevábna baganča s vytŕčajúcou slamou obutá na nohe predsedu hnutia.

Kresťanskí demokrati si už nemôžu dovoliť platiť ani za malicherné a finančne len veľmi málo výnosné trapasy svojho predsedu. Platiť za chválihodne transparentné a rovnako úboho trochárske obchody svojich radových ministrov by ich mohlo v najbližších voľbách stáť aj status parlamentnej strany. A aj tá opozičná lavica v národnej rade je lepšia, ako miestečko vedľa Mečiara a Csákyho, na smetisku politických dejín. KDH už naozaj nemá taký veľký politický kapitál, aby si mohlo dovoliť lacné kšefty.

Najčítanejšie správy