Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Štát znížil príspevok na ubytovanie pre utečencov z Ukrajiny
Zdielať na

Štát znížil príspevok na ubytovanie pre utečencov z Ukrajiny

BRATISLAVA / Bola to najväčšia utečenecká kríza od druhej svetovej vojny a Slováci zahrnuli Ukrajincov obrovskou podporou a solidaritou. Po tom, ako ich ruská agresia vyháňala za hranice vlastnej krajiny, sa mnohí s nimi podelili dokonca aj o svoje domovy a poskytli im ubytovanie. Pomocnú ruku podal aj štát. Príspevok pre ubytovateľov však museli okresať a dnes vláda oznámila, že ho zníži na polovicu.

​Vladylena s 12-ročnou dcérou boli jedny z tých, ktoré spolu s s tisíckami ďalších žien prekročili naše hranice a začali nový život v neznámej krajine. Ubytovali ich v obecnom byte v základnej škole obci Brekove. "Prišli sme z Doneckej oblasti, z mesta Kramatorsk a bývame tu už rok a pol," priblížila Vladylena Korsun, Ukrajinka žijúca na Slovensku. 

Chcela by byť sebestačná, chodí do práce a začala si hľadať vlastný podnájom. Zatiaľ si ho ale nemôže dovoliť, je pre ňu príliš drahý. "Dala som si aj inzerát, že hľadám bývanie za maximálne 200 eur mesačne, ale nič v tejto sume sme nenašli," uviedla Vladylena Korsun.

V súčasnosti Ukrajinci dostávajú 5 eur na osobu

Po novom znížilo ministerstvo vnútra príspevok za ubytovanie pre odídenca z Ukrajiny na polovicu, z 10 eur na 5 eur za dospelú osobu. "Musíme sa prikrývať iba takou perinou, na akú máme. Sme museli reagovať na aktuálne možnosti štátu, ktoré sú," vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Suma 5 eur za noc je rovnaká pri všetkých odídencoch bez rozdielu veku.

Druhý domov našli odídenci z Ukrajiny aj v obci Kolonica. "Bývajú v našej obci už dva roky a fakticky sú súčasť našej obce," priblížil Matúš Leňo, starosta obce Kolonica. "Mali sme dom, ktorý nikto nevyužíva. My sme ochotní aj ďalej poskytovať ubytovanie určite," uviedol Pavol Korol, ktorý ubytoval odídencov z Ukrajiny.

Od začiatku vojny doteraz vyplatilo Ministerstvo vnútra príspevky za ubytovanie Ukrajinca vo výške takmer 130 miliónov eur. Príspevok za ubytovanie odídenca bude poskytovaný do konca marca tohto roka. "Budeme hľadať možnosť financovania toho príspevku z eurofondov. Ak sa nám to podarí, veľmi radi budeme v tomto projekte pokračovať," dodal Šutaj Eštok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy