Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Zvýšia sa ceny u zubárov? Lekári tvrdia, že plán rezortu je nedostatočný
Zdielať na

Zvýšia sa ceny u zubárov? Lekári tvrdia, že plán rezortu je nedostatočný

BRATISLAVA / U zubárov platíme za zdravotné výkony asi najviac, no môže sa stať, že budeme platiť ešte viac. Ministerstvo zdravotníctva predstavilo plán financovania zdravotníctva na rok 2024. Zubné ambulancie však tvrdia, že je nedostatočný a môžu to pocítiť všetci pacienti. Ak rezort neuvoľní vyššie finančné prostriedky, hrozí nedostupnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti, a teda zatváranie zubných ambulancií v slabších regiónoch.

"To, koľko bude pacient doplácať, podstatne záleží na tom, koľko z verejného zdravotného poistenia príde do zubného lekárstva. Čím príde menej, tým tú ťarchu budeme musieť prenášať na pacientov," povedal prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík.

​A s možnými vyššími doplatkami má súvisieť podľa komory zubárov aj ďalšie riziko. To súvisí so zatváraním stomatologických ambulancií v niektorých regiónoch Slovenska. "Problém to bude práve v regiónoch, kde je nedostatok zubných lekárov. Po druhé, v týchto regiónoch robia už starší pracovníci. Nad 65 rokov máme 895 zubných lekárov. Ak nebudú mať možnosť navýšiť doplatky, budú uvažovať o zatváraní," tvrdí Moravčík.

Financie od štátu sú nedostatočné

Komora stomatológov reaguje na navrhovaný zvýšený obnos prostriedkov pre zdravotníctvo, ktorý rezort predstavil. Do zdravotníctva by na rok 2024 malo putovať takmer 8 miliárd eur. Do ústavnej zdravotnej starostlivosti by tak tento rok išlo o 20 percent viac peňazí a do ambulantnej sféry o 6 percent. "Ten zmluvný vzťah je medzi zdravotnou poisťovňou a ambulanciou. Do zmluvných vzťahov ministerstvo nezasahuje. My definujeme minimálnu sumu, ktorá má ísť do segmentu," uviedol štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Štofko.

"Je to sklamanie, pretože do špecializovanej zdravotnej starostlivosti, kde patrí aj zubné lekárstvo ide iba 6 percent, a to musím upozorniť zo základu ponížené o 5 percent oproti minulému roku," doplnil Moravčík. "Zväz ambulantných poskytovateľov už avizoval, že 5 až 6 percentné navýšenie pre všeobecne a špecializované ambulancie vníma ako nedostatočné. Ambulantný celok ako taký je nedofinancovaný. V posledných rokoch nám bolo sľubované, že rok 2024 bude dofinancovaný. Bohužiaľ, nie je," uviedla v stanovisku prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová.

Prebiehajú rokovania

Štátny tajomník Michal Štofko tvrdí, že rezort sa snažil vysvetliť umiestnenie financií na úrovni 100 miliónov eur. Podľa jeho slov by sa mali nazbierať v prípade potrebných úspor a smerovať by mali práve ambulantným sektorom.

Zdravotné poisťovne by týchto usporených 100 miliónov mohli smerovať do špecializovaných ambulancií v prípade zavádzania nového zoznamu zdravotných výkonov. Aktuálne prebiehajú o navýšení finančných prostriedkov pre ambulancie rokovania. Komora stomatológov stále verí v šťastný koniec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy