Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Viac ako 20-tisíc kusov hydiny museli utratiť. Dôvodom je vtáčia chrípka
Zdielať na

Viac ako 20-tisíc kusov hydiny museli utratiť. Dôvodom je vtáčia chrípka

SLOVENSKO / V trnavskom a bratislavskom kraji sa potvrdil výskyt vtačej chrípky. V okrese Senica a Malacky našli uhynuté labute. V trnavskom a pezinskom okrese veterinári likvidujú niekoľko desiatok tisíc kusov hydiny. Nákaza vtáčej chrípky sa dostala do chovateľských chovov. Smutnou skutočnosťou je, že obidve farmy patria jednému majiteľovi. Hydinu likvidujú plynom CO2.

Na farme hydiny v Špačinciach pri Trnave sa potvrdila vtačia chrípka veterinári likvidujú celý chov. Ide o asi 24 tisíc kusov hydiny. Farma vznikla pred 26 rokmi. Podľa riaditeľa farmy doteraz sa im také niečo ešte nikdy nestalo. Veterinári potvrdili ako ohnisko nákazy rozmnožovací chov kury domácej a farmu nosníc. Najprv uhynulo vyše 500 kusov hydiny. Usmrtenie takéhoto veľkého množstva hydiny trvá celý týždeň.

"Chytá sa do klietok a tie sa vkladajú do špeciálneho kontajnera, ktorý je hermetický uzavretý a tam sa pustí plyn CO2," vysvetlil riaditeľ Regionálne veterinárnej a potravinovej správy v Trnave Igor Hlavenka. Po odvezení usmrtenej hydiny do kafilérie, bude nasledovať dezinfekcia priestorov, ktoré nebude možné nejaký čas využívať na chov. Pre firmu bol smutnou správou fakt, že vtáčia chrípka sa vyskytla aj v ich ďalšom chove v obci Častá v okrese Pezinok. Tam podľa veterinárov majú zlikvidovať tridsať tisíc hydiny. Aká im vznikla škoda zatiaľ riaditeľ farmy nám nevedel povedať. Počítajú s pomocou štátu.

Obyvatelia okolitých obcí, ktorí chovajú hydinu vo vzdialeností tri kilometre od ohniska musia dodržiavať epidemiologické opatrenia. "Aby obecné úrady ľudí informovali, aby hydinu chovali v uzavretých priestoroch, aby nedošlo ku kontaminácií s voľne žijúcim vtáctvom," uviedol riaditeľ Regionálne veterinárnej a potravinovej správy v Trnave Igor Hlavenka. "Naša obec má 3400 obyvateľov a dedukujem, že 30 percent obyvateľov chová hydinu," konštatoval starosta obce Špačince Július Zemko. "Tí, ktorí chovajú tie zvírence, by si mali uvedomiť, a mali by si to pozavierať," odkázala obyvateľka obce pani Katarína. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy