Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zmena mena alebo nový pas? Pozor, zvýšia sa ceny správnych poplatkov (+prehľad)
Zdielať na

Zmena mena alebo nový pas? Pozor, zvýšia sa ceny správnych poplatkov (+prehľad)

BRATISLAVA / Od prvého apríla si priplatíme za množstvo bežných úradných úkonov. Rozhodla tak vláda ešte koncom minulého roka. V tomto prípade však platí, že ide o poplatky, ktoré občania využívajú nie na dennej báze, ale skôr výnimočne, pri rôznych životných situáciách.

​Pán Ivan z Bratislavy jazdí autom už 50 rokov. Tvrdí, že aj závodne a je to jeho vášeň. No jeho vodičskom preukaze vypršala platnosť. "Na aute chcem chodiť ďalej, tak to chcem aj vybaviť," tvrdí. Ak vám končí platnosť akéhokoľvek dokladu, vybavte si ho čo najskôr. V týchto dňoch viete na poplatkoch ušetriť, no od prvého apríla si už budeme priplácať. "Úprava výšky poplatkov je jedno z konsolidačných opatrení, ktorého cieľom je najmä zreálniť náklady za jednotlivé úkony, ktoré poskytujú štátne úrady a inštitúcie občanom," uviedol Pavol Kirinovič, hovorca ministerstva financií.

Pozrite si prehľad zmien:

​Viac zaplatíme napríklad za občiansky preukaz. Jeho pôvodná cena 4,50 sa zvýši na 7 eur. Za vybavenie vodičského preukazu zo 6,50 suma stúpne na 10 eur. Cestovný pas vydaný v štandardnom čase, približne 1 mesiac, stojí 33 eur, po novom zaň zaplatíme 50 eur.

Zvýšil s záujem o pasy

Klientske centrá aktuálne evidujú výrazne zvýšený záujem o cestovné pasy. "V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka až o 40 percent. Napríklad minulý týždeň požiadalo o pas 10 700 žiadateľov," upresnil Matej Neumann, hovorca ministerstva vnútra. Poponáhľať by ste sa mali aj v prípade, ak potrebujete napríklad výpis z registra trestov, zbrojný preukaz alebo výpis z katastra nehnuteľností.

Zmeny sa týkajú aj matričnej agendy, najmä poplatkov súvisiacich so zmenou mena a priezviska, ale i s uzavretím manželstva pred matričným úradom. "Nemenia sa poplatky za prihlasovanie vozidiel do evidencie, ktoré boli naposledy upravené od 1. 7. 2023. Mení sa však maximálna výška zľavy pri elektronických podaniach z doterajších 70 na maximálne 50 eur," objasnil Neumann. Zvýšené poplatky na úseku vozidiel sa dotknú žiadateľov najmä pri vydávaní tabuliek s evidenčnými číslami.

Nová tabuľka vás tak môže po novom vyjsť od 9 do 250 eur. "Keďže väčšina poplatkov sa nemenila viac ako 20 rokov, ministerstvo financií oprávnene zohľadnilo infláciu od zavedenia eura, teda od roku 2009 do 2023, ktorá dosiahla priemer 53, respektíve 54 percent," vysvetlil Kirinovič.

Súvisiace články