Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prezidentka prijala predstaviteľov mimovládok. Ukazujete potenciál krajiny, vyhlásila
Zdielať na

Prezidentka prijala predstaviteľov mimovládok. Ukazujete potenciál krajiny, vyhlásila

BRATISLAVA / Pomáhajú ťažko chorým deťom aj seniorom, ktorí sami nevládzu, organizujú divadelné predstavenia, chránia prírodu, ale tiež kontrolujú to, kam smerujú verejné financie. Takmer každý z nás sa v nejakej forme stretne s mimovládnymi organizáciami. V mnohom dopĺňajú či zastupujú štát, často sú však terčom kritiky. V utorok, 21. januára ich zástupcov prijala prezidentka.

"Ukazujete, čoho sú dobrí ľudia schopní, aký je potenciál našej krajiny. Ďakujem, že nám takto vlievate nádej," prihovorila sa prezidentka Zuzana Čaputová na začiatku návštevy. Novoročné stretnutia s predstaviteľmi mimovládok u Zuzany Čaputovej sa stali takpovediac tradíciou, najnovšie hovorila o tom, ako ju mrzí, koľko energie musia venovať odvracaniu útokov.

Mimovládky boli jednou z tém predvolebnej kampane a ešte na sklonku roka to vyzeralo tak, že prídu o 2 percentá z daní. Po tlaku verejnosti vláda z toho upustila. "Ľudia sa naopak zmobilizovali a dali nám ukázať, ako stoja za nami, a že ten sektor vnímajú, že pomáha," reagovala Petra Csefalvayová z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky. Viacerým však naďalej hrozí, že prídu o dotácie. V nemilosti sú ochranári, ktorí sú v spore s enviro rezortom, ministerka kultúry zas odkazuje, že LGBT projekty nedostanú ani cent. "Budeme biť na poplach, ak by k tomu došlo, lebo si nemyslím, že je možné, aby tento štát vylúčil jednu skupinu obyvateľstva z podpory z verejných zdrojov," povedal Róbert Furiel zo SAPLINQ. "Sústavným šírením nepravdivých a zavádzajúcich tvrdení ich pôvodcovia dosiahli nárast spoločenskej nedôvery a nevraživosti. Nenechajte sa prosím rozdeliť," konštatovala prezidentka Zuzana Čaputová. 

Zatiaľ to tak nevyzerá. Aj v tomto roku budú mimovládky otvárať nové krúžky na školách, chodiť s obedmi za seniormi, chystať športové podujatia či hudobné festivaly a pomáhať tam, kde štát nemá kapacity. "Slovensko je jediná krajina v EÚ, ktorá nemá komunitné služby v oblasti duševného zdravia, to je neuveriteľné, musíme postaviť takýto systém. SR keď sa rozhodne, má peniaze investovať do takýchto služieb," reagoval Andrej Vršanský z Liga za duševné zdravie. "Tretí sektor je veľmi široký a prežije. Prežil fašistov, prežil komunistov. Ak chcete bojovať s mimovládkami, bojujete s aktívnymi občanmi. A občania nevedia byť dlho v pasivite," odkázal Marcel Zajac z Komory mimovládnych organizácií. 

Súvisiace články