Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Medveďov budú znovu sčítavať. Na ministerstve pripravujú nový systém riešenia situácie
Zdielať na

Medveďov budú znovu sčítavať. Na ministerstve pripravujú nový systém riešenia situácie

SLOVENSKO / Koľko medveďov máme na Slovensku, to by mal zistiť pripravovaný prieskum. No zatiaľ nie je jasné, kedy presne sa uskutoční. Nedozvedeli sme sa ani detaily fungovania systému, ktorý by si mal poradiť s tými jedincami, ktoré chodia do intravilánov, či napádajú ľudí. Stále sa totiž na ňom pracuje. Aj keď pôvodne mal byť hotový do konca januára.

Isté je len to, že s problémovými medveďmi si systém má poradiť vďaka spolupráci viacerých zložiek a zásahového tímu. "Samozrejme, polícia, poľovné združenia a potom, samozrejme, štátna ochrana prírody," uviedla generálna riaditeľka sekcie ochrany prírody na Ministerstve životného prostredia SR Vladimíra Fabriciusová. "Predpokladáme, že sa zmení ten stav, že medveď sa donekonečna z obce vyháňal a on sa donekonečna do obce vracal," konštatoval starosta obce Podhradie Miroslav Jánošík. 

Zatiaľ ale chýbajú podrobnosti. Nové pravidlá mali byť do 31. januára, nový termín je do konca februára. "Vedenie ministerstva životného prostredia a poslanec Huliak narazili na realitu. Aj naďalej budú pokračovať zásahové tímy vo svojej činnosti, aj naďalej sa bude vykonávať monitoring, ktorý bol v minulosti kritizovaný za vyhadzovanie peňazí," reagoval bývalý štátny tajomník MŽP Michal Kiča. Zainteresované strany opäť ale zdôraznili, že k odstrelu jedincov dôjde len v nevyhnutných prípadoch. "Vy máte tú predstavu, že sa tam všetci rýchlo zídu a len zastreliť. Nie, jednoducho nemôže to byť pri prvom strete, keď ten medveď len prechádza. Nemôže sa z toho stať hon na čarodejnice," povedal štátny tajomník MŽP SR Filip Kuffa. 

Otázka, koľko medveďov vlastne na Slovensku máme, keďže sa opakuje, že ich je príliš veľa, ostala bez odpovede. "Sa skutočne zistí početnosť medveďa na základe relevantných vedeckých metód, podotýkam. Nie nejaké šarlatánčiny, ale profesionálne a odborné inštitúcie ako Národné lesnícke centrum SR, či Technická univerzita vo Zvolene," informovala predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak. Z ministerstva životného prostredia odvolaný ochranár a odborník na medvede Marián Hletka však oponuje. "Boli realizované dve odborné štúdie doposiaľ. Tá najnovšia vlastne skúmala početnosť medveďa na základe DNA, čo je podľa mňa najspoľahlivejšia metóda. To, že sa to nezhoduje s nejakou predstavou pána Huliaka, lebo on si myslí, že medveďov je 6 000, tak to už je druhá vec," reagoval Marián Hletka. 

Otázne je zatiaľ aj to koľko problémových jedincov sa bude musieť riešiť. "Nám je, samozrejme, jasné, že tie problémové medvede nie sú len v intraviláne," povedal Filip Kuffa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy