Skoro jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Prezident Gašparovič pod nožom: Operácie sa nebojím!
Zdielať na

Prezident Gašparovič pod nožom: Operácie sa nebojím!

Hlava štátu skončila v nemocnici. Práve dnes sa podrobil operácii bedrového kĺbu. Chirurgický zákrok mu vykonali v Univerzitnej nemocnici Akademika Ladislava Dérera v Bratislave. Zákrok trval 68 minút, prezident sa prebral 10 minút po operácii. Podľa lekárov dopadla bez komplikácií.

Prezident je v nemocnici prominentným pacientom. Podľa primárky Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Jaroslavy Mackovej želal na večeru klasické bryndzové halušky so slaninou. Odporučili mu však vhodnejšie jedlo, napr. ovocie.

"Po operácii by mal byť prezident hospitalizovaný približne do konca týždňa, potom by mal nastúpiť na rehabilitáciu," informoval hovorca prezidenta Ivana Gašparoviča Marek Trubač.

Gašparovič nedávno vyhlásil, že operácie sa neobáva, keďže ide v súčasnosti o štandardný zákrok. Hoci mal ponuky, aby využil komfort zdravotníckych zariadení v zahraničí, neurobil tak. "Myslím si, že naši lekári sú dostatočne odborne pripravení, že nemusím utekať za hranice," poznamenal.

Vzhľadom na to, že s problémom bojuje už takmer desať rokov, pričom posledných šesť mu život znepríjemňujú intenzívne bolesti, rozhodli sa lekári, že je najvyšší čas ho odstrániť. Prezident verí, že jeho pohybový aparát sa po operácii zlepší natoľko, že sa bude môcť znovu vrátiť k obľúbenému športovaniu.

"Veľmi sa teším, že mi to ďalej umožní zahrať si hokej, tenis, zalyžovať si," dodal. Pacienti po operáciách bedrového kĺbu môžu zvyčajne začať chodiť po dvoch alebo troch dňoch. Celková rehabilitácia však trvá jeden až dva mesiace.

Zdielať na