Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Interupcie končia! Minister ich vraj nestopol...
Zdielať na

Interupcie končia! Minister ich vraj nestopol...

Interrupcie vo Fakultnej nemocnici v Bratislave od utorka končia. Minister Ivan Uhliarik na tom podľa všetkého nebude nič meniť. Štátnych nemocníc, kde potraty nerobia je však omnoho viac, zákony však neporušujú.

Podľa štatistík sa ženy, ktoré chceli potrat o klučky na dverách bratislavských gynekolkogíí netrhali. Bolo ich dokopy desať do mesiaca. Napriek tomu ukončenie ich vykonávania vyvolalo ohlas. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik však popiera, že by existovalo akékoľvek jeho nariadenie, ktorým by urobil zadosť svojej materskej strane. Jeho kolegovia, ktorí obliekajú tričká liberálnejších strán sú však z tejto situácie tiež zaskočení.

Podľa zákona má žena právo na potrat, predpis však nič nehovorí o tom, ktorá nemocnica musí, alebo nemusí tento zákrok robiť. Sú štátne nemocnice, kde už interrupcie nerobia roky. Právo síce neporušujú, podľa lekára a právnika Petra Kováča je však toto rozhodnutie minimálne zaujímavé. "Manažér by mal postaviť tím, aby aspoň jeden deň urobil toto. Výkon je so stopercentnou úhradou pacienta, teda predstavuje prínos do pokladnice," dodáva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy