Polojasno
18°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Má rád humor, no nemá rád alkohol. 103-ročný Ján prezradil recept na dlhovekosť
Zdielať na

Má rád humor, no nemá rád alkohol. 103-ročný Ján prezradil recept na dlhovekosť

PREŠOV / Silvestrovský výstup na hrad Šariš sa tento rok zaobíde bez doterajšieho najstaršieho účastníka. 103-ročného turistu z Prešova už neposlúchajú nohy tak, akoby chcel. Vlani ešte časť túry zvládol. Optimizmus mu však nechýba a teší sa aj z krátkych výletov – napríklad do kostola.

Ján bol donedávna najstarší aktívny člen prešovského klubu turistov. Ján Slávik bol ešte vlani na Šarišskom hrade, i keď pravda, že ho kus cesty vyviezli. Tento rok sa ale na silvestrovský výstup nechystá. Prvýkrát tam bol pred viac ako 90 rokmi. "Prvýkrát, keď som mal asi 10 rokov. Každý rok sme chodili, ešte vlani som bol," povedal 103-ročný Prešovčan Ján.

Čiperný dôchodca ešte svižne zdolával schody v deň svojich stých narodenín. Vtedy dostal aj netradičný darček – poukážku na 100 obedov. Vždy mal rád humor, ale nikdy nemal rád alkohol. Jeho túry sa už zmenili na veľmi krátke vychádzky. "Teraz chodím na výlety do záhrady a sem-tam do kostola," priznal Ján. 

​Rád ale sleduje televíziu. Má aj svoj obľúbený program. "Československo má talent a správy, samozrejme," dodal. I keď aktuálne bez silvestrovskej túry, ale stále vitálny pán Slávik posiela všetkým do nového roku aj recept na dlhovekosť. Vraj na stačí jedna jediná ingrediencia – šťastie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy