Jasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Z prvého domu sú trosky: Zemetrasenie pripravilo rodinu o domov aj pocit bezpečia
Zdielať na

Z prvého domu sú trosky: Zemetrasenie pripravilo rodinu o domov aj pocit bezpečia

BAŠKOVCE / Už sú to dva mesiace, čo východ Slovenska zasiahlo zemetrasenie, ale mnohé rodiny majú život naruby doteraz. V Baškovciach zbúrali prvý dom, ktorý živel poškodil. Deti boli otrasmi natoľko poznačené, že potrebovali odbornú pomoc.

"Ja som utekala po malého do spálne, aj som narazila. Bola tma, omietku som z neho dávala dole, či dýcha," opísala desivý moment obyvateľka Baškoviec Lucia Kuzmová. "To nie že triaslo s domom, ale najprv vydvihlo jednu stranu, potom druhú. Akoby bol človek na mori," doplnil Milan Kuzma.

Život sa im obrátil naruby. Dom živel poškodil natoľko, že statici rozhodli o jeho zbúraní. Keby sa aj dal zachrániť, deti sú niekoľkosekundovým peklom, keď sa triasla zem, poznačené natoľko, že by sa sem nevrátili. S dcérou musia chodiť k psychologičke. "Ideme autom, niečo len buchne a ona už je v strese. Kto nezažil, nepochopí," vysvetlila Kuzmová.

​Katastrofa ich vyhnala do skromného priestoru

6-členná rodina sa z trojpodlažného domu presťahovala do 3-izbového bytu. "Skrine sme aj porozbíjali, nezmestili sa cez zárubňu. Aj hračky, všetko sme porozdávali," dodala. V Baškovciach musia k zemi dovedna tri domy. Špecializovanú firmu čaká náročná misia. A to hlavne preto, že išlo o už narušenú budovu.

"To nie je pevná budova, ktorá je pevná, do ktorej sa môžeme zahryznúť a ten sused je hneď pol metra od nás," vysvetlil vedúci pracovnej skupiny Marek Hvižď. Stavebný odpad musia vytriediť a odstrániť ešte aj základy. Na tomto mieste by chcela rodina postaviť nový dom. "To bude na dlho. Nemáme na to finančné prostriedky. Pomaly a uskromníme sa. Ďakujem všetkým ľudom, ktorí nám posielali na účet. Pán starosta, klobúk dole," dodala Kuzmová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy