Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Radosť slovenských detí v Británii. Navštívil ich Mikuláš
Zdielať na

Radosť slovenských detí v Británii. Navštívil ich Mikuláš

WALSALL / MANCHESTER / V anglických mestách Walsall a Manchester usporiadali pre deti rodákov spod Tatier stretnutie s Mikulášom. Slávnostnú udalosť, ktorá je na rozdiel od Spojeného kráľovstva v našich končinách neoddeliteľnou súčasťou predvianočnej atmosféry, si tak mohli užiť aj ratolesti našich krajanov, ktorí v Británii žijú a pracujú. Výnimočnú akciu si však spolu so Slovákmi vychutnali aj prítomní z iných krajín strednej a východnej Európy, kde podobne ako u nás tento sviatok oslavujú.

„Robíme to pre slovenskú komunitu, ale vítaní sú aj zástupcovia iných národností. Naším cieľom je spájať ľudí z rôznych kultúrnych prostredí a vytvoriť tak príjemné prostredie na oslavu tejto zimnej tradície,” povedal hlavný podporovateľ a organizátor podujatia vo Walsalle Juraj Modrák.

Bohatý mikulášsky program, v ktorom, samozrejme, nechýbali rôzne súťaže, atrakcie, ale aj diskotéka či talentová šou, si stovky prítomných detí spolu so svojimi rodičmi užili skutočne do sýtosti a k výbornej nálade prispeli tiež tradičné slovenské pochutiny a nápoje. Vyvrcholením kúzelných večerov v obidvoch anglických mestách bolo stretnutie s Mikulášom a jeho pomocníkmi, ktorí deti obdarili sladkými darčekmi a odpoveďou im boli iskierky v ich očiach a úprimný detský úsmev.

Zakladateľka slovenskej školy v Manchestri a organizátorka akcie Anna Pazdurová nám zdôraznila, že pre deti sa dá vždy robiť viac: „Pre Slovákov žijúcich v Británii sú tradičné zvyky dôležité a snažíme sa našu komunitu podporiť aj takýmito akciami.”

Oslavy svätého Mikuláša, ktoré sa okrem Walsallu a Manchestru uskutočnili tiež v iných britských mestách, potvrdili nielen skvelú prácu organizátorov, ale tiež fakt, že tradície si Slováci uchovávajú aj ďaleko od svojej domoviny.

Najčítanejšie správy