Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Viaceré školy pre respiračné ochorenia zatvárajú. Chorobnosť bude naďalej stúpať
Zdielať na

Viaceré školy pre respiračné ochorenia zatvárajú. Chorobnosť bude naďalej stúpať

BRATISLAVA / Zatvorené škôlky a už aj školy a teplota či kašeľ trápiace nielen deti. Tak vyzerá nástup decembra - a zjavne aj sezóny respiračných ochorení. Chorobnosť stúpla najmä za posledný týždeň a viaceré zariadenia zavreli z preventívnych dôvodov. Nájdu sa ale aj také, kde choroba skolila takmer celý personál. Zaujímalo nás, či udrela ďalšia vlna covidu a či by mohla ovplyvniť naše životy podobne ako si to pamätáme z čias pandémie.

"V 47. kalendárnom týždni bolo vyučovanie prerušené v 4 základných školách 19 materských školách," informovala Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR. "Sme rad za radom s odstupom 2-3 dní každá jedna kolegyňa mala pozitívny test. Ten nástup tej choroby bol taký rýchly, že sme to vlastne nečakali," povedala Martina Rusnáková, riaditeľka škôlky v Bratislave, ktorá svoje brány nateraz zatvorila. "Takže už nie je dostatočný počet personálu, aby sme mohli otvoriť škôlku," dodala Rusnáková.

Chorobnosť bude ďalej narastať

Počet respiračných ochorení vrátane covidu už tradične počas jesene stúpa. Odborníci hovoria, že nie je dôvod na paniku. "Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v 47. kalendárnom týždni stúpla podľa hlásení lekárov o 14 % v porovnaní s predchádzajúcim týždňom," uviedla Račková. "V poslednej dobe sme v ambulanciách zaznamenali zvýšený výskyt ochorenia Covid-19," povedala MUDr. Elena Prokopová, prezidentka Spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti a odborníčka pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast. 

Príznaky u detí sú nasledovné: "Deti majú väčšinou teplotu často aj viac ako 38 stupňov Celzia. Majú väčšinou opuchnutú sliznicu v nose, takže majú sťažené dýchanie," opísala Prokopová. Aktuálne je na Covid-19 hospitalizovaných 303 pacientov. "Očakávame, že chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bude do Vianočných prázdnin narastať," dodala Račková.

Doktori odporúčajú ochranu rizikových skupín

Kým u obvodných lekárov je výskyt respiračných chorôb zvýšený, na ARE je situácia pokojná. "Zatiaľ nemáme nárast ani tých chrípkových, ani tých covidových pacientov," informoval MUDr. Jakub Hložník, MPH, primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v Bratislave. 

V chrípkovom období by sme preto mali chrániť nielen seba, ale aj najzraniteľnejších. "Existujú medzi nami ľudia, ktorí majú potenciál mať veľmi ťažký klinický priebeh. U ktorých to môže zhoršiť priebeh rôznych chronických chorôb," varoval MUDr. Štefan Laššán z kliniky pneumolólogie a fyziológie a funkčnej diagnostiky Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. "... u ktorých covid môže naozaj spôsobiť zhoršenie základného ochorenia," dodal Hložník.

Najmä opatrnosť a obozretnosť môže zachrániť život rizikovým skupinám. "Odstup od ľudí s príznakmi ochorenia, vetranie miestností, nosenie respirátora v spoločnosti väčšine množstva cudzích ľudí," opísala Račková. "Pokiaľ napríklad mám infekciu Covid-19, dnes nie je problém získať v lekárňach tzv. antigénové testy, ktoré sú pomerne spoľahlivé," dodal Laššán. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy