Polojasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Defibrilátor zachraňuje životy. Dôležitých je prvých 5 minút
Zdielať na

Defibrilátor zachraňuje životy. Dôležitých je prvých 5 minút

BRATISLAVA / Automatický defibrilátor môžete stále častejšie vidieť na rôznych miestach. Nejde pritom o žiadny módny výstrelok. Je to nenahraditeľný pomocník. Za tento rok dal druhú šancu na život viac než 500 ľuďom.

Skrinky s nápisom AED ste pravdepodobne zaregistrovali na mnohých miestach. Jednu z nich máme aj v TV JOJ a nachádza sa v nej špeciálny prístroj. Automatizovaný externý defibrilátor, to je tá skratka AED. A je to veľmi nápomocná vecička. Ak by niekto mal pocit, že s týmto prístrojom nedokáže narábať, hneď ho vyvedieme z omylu. Ale začneme najprv číslami. Len za prvých 20 dní tohto mesiaca sa 46 ľuďom na Slovensku vďaka tomuto prístroju opäť rozbúchalo srdce. Výrazne napomáha aj register týchto prístrojov, ktorý vedie záchranárske operačné stredisko.

"Keď osoba, ktorá vlastní tento defibrilátor, sa zaregistruje, tak operátor ZZS pri prijatí tiesňového volania, dokáže tento AED aktivovať a vyslať na miesto udalosti. Prípadne dokáže vyzvať volajúcich, aby tento AED na miesto doniesli," vysvetlil hlavný operátor Viliam Sládek. Externý defibrilátor za uplynulé dni zachránil napríklad život 70-ročnému pánovi, ktorý skolaboval v električke, alebo mladému mužovi, ktorý odpadol v meste. Často sú na mieste ako prví mestskí policajti. "Mestská polícia v Bratislave je súčasťou integrovaného záchranného systému. V niektorých prípadoch naozaj rozhodujú sekundy a vďaka tomu dokážu byť naše hliadky rýchlejšie na mieste, ako napríklad záchranári," konštatoval Peter Borko z oddelenia komunikácie mestských policajtov. 

Keď ide o život, záchranári nepoznajú hranice. Nerobia to za ocenenia, ani pre slávu. Odmenou im je to, že sa zachránení opäť stretli so svojimi rodinami. Operačné stredisko najčastejšie spolupracuje s mestskou políciou, dobrovoľnými hasičmi, ktorí majú tieto prístroje zaregistrované v systéme. S pomocou dokážu byť na mieste aj do 2 minút. Pokiaľ ste si už zriadili vo svojom okolí tento prístroj, nezabudnite na pravidelný servis. "Po každom použití tohto defibrilátora sa musia elektródy vymeniť. Taktiež musí dôjsť k výmene aj v prípade, že dosiahne čas expirácie, aby sme dosiahli čím vyššiu úspešnosť tohto prístroja," upozornil Viliam Sládek. 

Všetci, ktorí už tento automatizovaný defibrilátor použili, sa zhodli na jednom - nie je sa čoho obávať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy