Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zrakové obmedzenie ako sila: Nevidiacim masérom dáva odbor nový zmysel
Zdielať na

Zrakové obmedzenie ako sila: Nevidiacim masérom dáva odbor nový zmysel

LEVOČA / Niektorí vidia málo, niektorí obrysy, no niektorí vôbec nič. Napriek tomu sa snažia začleniť do bežného života. Nájsť si prácu, no predtým ukončiť školu. Hovoríme o takmer dvoch desiatkach slabozrakých a nevidiacich študentov zo Strednej zdravotníckej školy v Levoči. V odbore masér sa im venujú špeciálni pedagógovia. Za desiatky rokov už vychovali nejednu generáciu nevidiacich masérov, ktorým takto dali nový zmysel života.

​Terezka odmalička nevidí ani obrysy, rozoznáva len svetlo a tmu. Ak sa jej prihovoríte, otočí sa za vašim hlasom. Bez pomoci sa ale v neznámom priestore ani nepohne. Na masérsky odbor pre zrakovo hendikepovaných sa prihlásili aj Sarah s Ankou. Obom masérstvo dalo silu zabojovať a nevzdať sa. "V podstate vidím na 20 centimetrov," povedala čiastočne nevidiaca masérka Sarah.

Ich znevýhodnenie môže byť aj výhodou

"Oni v podstate majú veľmi dobre vyvinutý cit, takže dokážu pekne precítiť tú masáž aj keď ju nevidia," vysvetlila Radka Jirásková, porotkyňa zo Strednej zdravotníckej školy Liptovský Mikuláš. Zrak síce prácu uľahčuje, no hmat je i tak kľúčový. "Určite ten zrak v niečom chýba, lebo nevidíme, že tá pokožka je prekrvená. Vieme si to ale zistiť tým, že je teplá, vykompenzovať si to hmatom," vysvetlila nevidiaca študentka Terézia.

Aktuálne majú v odbore masér pre zrakovo hendikepovaných 15 žiakov a troch dospelých na večernej forme pomaturitného štúdia. Súťažili spolu so žiakmi bez zrakového hendikepu zo škôl po celom Slovensku. Okrem individuálnej masáže aj v synchronizovanej s dvomi masérmi naraz.

Pri masáži je dôležitá aj hudba

A to nielen pre masírovaných klientov ale aj pre maséra. Obzvlášť pre toho nevidiaceho. Pohybovať sa vedia len po masérskej miestnosti, ktorú dobre poznajú. Spätná väzba od študentov je pozitívna. "Majú uplatnenie, majú svoju prácu v nemocniciach, v kúpeľných zariadeniach," uviedla riaditeľka Strednej zdravotníckej školy Štefana Kluberta Iveta Strážiková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy