Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
SaS: Hypotéky bohatých nakoniec zaplatia všetci
Zdielať na

SaS: Hypotéky bohatých nakoniec zaplatia všetci

BRATISLAVA / Richard Sulík očakával, že vláda pristúpi v otázke hypoték k okamžitým riešeniam. To, čo vláda predložila, že ľuďom pomôže pomocou daňového bonusu nazval zlým riešením a paškvilom, ktorý nakoniec zaplatia obce. Podľa SASky tak hypotéky bohatých nakoniec zaplatia všetci.

"Kto zaplatí ten daňový bonus? Daňový bonus znamená, že štát bude mať výpadky na dani z príjmov a daň z príjmov ide mestám a obciam. To znamená, že vysoké nárasty hypoték budú v konečnom dôsledku riešené na úkor obcí," zdôraznil Sulík. 

Premiér Robert Fico ešte v nedeľu, 12.novembra avizoval, že pomoc pre ľudí, ktorým v roku 2023 výrazne narástli úroky na hypotékach, bude formou daňového bonusu do sumy 1 800 eur. Od roku 2024 pôjde o priame preplácanie časti úrokov štátom. Zákony majú byť prijímané v skrátenom legislatívnom konaní hneď po schválení programového vyhlásenia vlády.

"Premiér Fico sa tvári, že pomáha, no na konci dňa jeho riešenie opäť zaplatia samosprávy. Bude to jasný a konkrétny výpadok ich príjmov, pričom tento bonus ani nedostane každý. Je to len snaha o zalepenie očí voličom Smeru, pretože avizovaných 10 miliónov eur je skôr nepomoc ako pomoc. Dokonca vo vládnom programe kabinet hypotékam venoval len jednu vetu," vyhlásil poslanec SaS a podpredseda finančného výboru parlamentu Marián Viskupič.

Súvisiace články