Polojasno
17°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Deti sa už môžu hrať aj v strede križovatky. Bratislavská novinka čelí kritike
Zdielať na

Deti sa už môžu hrať aj v strede križovatky. Bratislavská novinka čelí kritike

BRATISLAVA / Vodiči v Bratislave si zvykajú na ďalšiu šokujúcu zmenu, a to nové zóny pre chodcov. Jedna taká pribudla aj v centre mesta. Na tom by nebolo nič zvláštne. Nachádza sa však na rušnom mieste a ešte aj v strede križovatky. Spomínaná novinka už čelí kritike. A zaskočila aj dopravného experta. Autor projektu sa však bráni. Tvrdí, že ide len o dočasné riešenie.

​Veselšia cesta do školy či bezpečnejší priestor pre deti a dospelých. Aj tak znejú popisy tohto priestoru. Okrem relaxu má slúžiť aj na bezproblémové vystúpenie detí z auta. "Som stavbár a nezdá sa mi to úplne bezpečné miesto vzhľadom na to, aká je tá križovatka frekventovaná," tvrdí obyvateľ bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. "Nemyslím si, že deti patria do stredu križovatky. Hlavne máme tu blízko tri parky. Takže deti do parkov a nie do stredu križovatky," tvrdí ďalší opýtaný. 

Len pár krokov od frekventovanej križovatky ulíc Mýtna a Vazovova sa nachádza posedenie. Nechýbajú lavičky na ktorých môžete napríklad popíjať kávu ale zároveň aj inhalovať výfukové plyny. Asfalt je vyzdobený malebnými hracími prvkami. Novinka vznikla vďaka projektu Mesto pre deti. Autorom je Metropolitný inštitút Bratislava.

Ide vraj len o dočasné riešenie

"Nejde o oddychovú zónu, ale priestor pre peších v rámci dočasného riešenia. Cieľom úprav je zvyšovať bezpečnosť, v danej lokalite prechádza dennodenne vyše 1000 detí, ktoré sa presúvajú do škôl na Vazovovej ulici. Úpravy, ktoré sme zrealizovali, súvisia so zmenou geometrie križovatky, vďaka čomu sa znížila rýchlosť prechádzajúcich áut práve na mieste, kde sa pohybuje väčší počet detí," argumentuje v stanovisku Metropolitný inštitút Bratislava.

Pred kolíznymi situáciami majú ľudí v tejto zóne chrániť plastové stĺpiky. "Malo by to byť jednoznačne oddelené od cesty. Navyše tam hrozí, že ak deťom utečie lopta, tak skočia rovno pod idúce autá," uviedol dopravný analytik Jozef Drahovský.

Netradičná zóna nie je v Bratislave jediná

Podobná zóna pre peších pribudla aj na Mudroňovej ulici v Bratislave"Príslušný dopravný inšpektorát posudzuje uvedený projekt z hľadiska bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a takisto aj vo vzťahu k organizácii dopravy na danom mieste," tvrdí Tomáš Vrábel, riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia policajného zboru. 

Vo všeobecnosti platí, že každú takúto zmenu musí schváliť cestný správny orgán. Minulý rok došlo ale k zmene cestného zákona. "Doteraz v ňom mala rozhodujúce slovo dopravná polícia, ale zmenou zákona sa stalo to, že je pomerové hlasovanie. Do týchto orgánov boli dosadení aj politicky nominovaní ľudia, ktorí jednoducho prehlasovali dopravnú políciu a výsledok toho je takáto vec," vysvetlil Drahovský. Koľko takýchto zón ešte pribudne v hlavnom meste je zatiaľ otázne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy