Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zmena financovania neziskoviek? Radšej zrušte rodičovský dôchodok, apelujú rodičia a organizácie
Zdielať na

Zmena financovania neziskoviek? Radšej zrušte rodičovský dôchodok, apelujú rodičia a organizácie

"Zrušte radšej rodičovský dôchodok, ale nezničte neziskový sektor, ktorý často supluje úlohu štátu". Aj to sú odkazy rodičov, či mimovládnych organizácií vláde. Minister práce už naznačil možnú schému dotácií, ak by neziskovky po zmene zákona mali byť v ohrození. Niektoré organizácie sa pýtajú, prečo chce vláda míňať peniaze, ktoré by mohla použiť napríklad na sľubované 13. dôchodky?

Načo meniť niečo čo funguje, odkazujú organizácie ministrovi. A zoči voči aj štátnemu tajomníkovi, s ktorým diskutovali v analýzach na JOJ 24.
O zámere sa totiž tiež z médií dozvedel aj splnomocnenec vlády pre občiansku spoločnosť, ktorý dáva jasne najavo svoj nesúhlas. "My v tejto chvíli vyberáme z troch rôznych riešení ako ten systém nastaviť, pokiaľ ide o 2 percentá z daní tak, aby mimovládne organizácie, ktoré skutočne prispievajú ku všetkým činnostiam, ktoré hovorila pani Brychtová a ďalší kolegovia, aby o ten príjem neprišli," objasnil Branislav Ondruš.

"Nechajme ten systém, ako je a nájdite iný spôsob na financovanie vašich politických sľubov, ja rozumiem že je to politické rozhodnutie," uviedol Filip Vagač, splnomocnenec vlády pre občiansku spoločnosť. "Ste sociálna demokracia a mali by ste chcieť pomáhať najslabším a najchudobnejším a oni sú tí, ktorí na to doplatia najviac," ozrejmila Lýdia Brychtová zo Sociofóra.

Minister síce hovorí o dotačnom mechanizme ktorým by vykompenzovali výpadky - avšak pre podľa nich ušľachtilé mimovládky, na čo reaguje aj prezidentka. "Ja rozumiem, že súčasťou priestoru mimovládnych organizácií sú aj mimovládky, ktoré sa zaoberajú kontrolou verejnej moci. Je to tak v každej demokracii. Nám politikom to môže byť nepríjemné ale náš diskomfort je menej významný ako to, čo pre demokraciu tieto organizácie robia," uviedla Zuzana Čaputová, prezidentka SR. "Zlikvidujete tým mimovládky a občiansky sektor, športové kluby," objasnila Martina Holečková (KDH), predsedníčka poslaneckého klubu strany. 

"Nepredstaviteľné aby štát rozhodoval, ktoré sú ušľachtilé a ktoré nie," poznamenala Simona Petrik (PS), podpredsedkyňa výboru NR SR pre sociálne veci. Viacerí sa zhodujú v tom, že by bolo zrejme jednoduchšie systém nemeniť ale zrušiť v ústave zakotvený rodičovský príspevok, aby štát nemusel nikomu nič dotovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy