Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Po 25 rokoch sa konečne dočkali. V nemocnici otvorili nové rádiologické oddelenie
Zdielať na

Po 25 rokoch sa konečne dočkali. V nemocnici otvorili nové rádiologické oddelenie

NITRA / V Nitrianskej fakultnej nemocnici otvorili nové rádiologické oddelenie s najmodernejším CT prístrojom v strednej Európe a röntgenom. Nemocnica má tak vlastnú rádiologickú diagnostiku po dlhých 25 rokoch. Doteraz ju tam prevádzkoval súkromný vlastník, ktorý v nemocnici tiež zostáva. Pre pacientov by sa tak týmto mohli skrátiť čakacie doby na takéto vyšetrenia.

​Ešte v polovici júna hrozilo, že krajská nemocnica zostane na niekoľko dní bez CT prístroja. Situáciu sa vtedy podarilo dočasne vyriešiť a od pondelka 30. októbra už má nemocnica úplne nové rádiologické oddelenie. "My sa veľmi tešíme, že sme priamo začali s dvomi prístrojmi, ktoré sú majetkom Fakultnej nemocnice v Nitre," uviedol Michal Fajn, riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre.

Prístroj patrí k najmodernejším v strednej Európe a prináša viaceré benefity pre pacientov ale hlavne pre lekárov. "Samozrejme rýchlejšie vyšetruje, rýchlejšie nám spraví to vyšetrenie. Dôležitý je hlavne ten diagnostický prínos pre toho lekára," ozrejmila Lucia Dávidová, vedúca rádiologického oddelenia Fakultnej nemocnice v Nitre.

Do Nitry sa po rokoch vracia aj známy rádiológ Ľudovít Chalányi, ktorý tu kedysi pracoval, a bude primárom oddelenia. Pomocou počítačovej tomografie dokáže urobiť viaceré zákroky, napríklad aj pri takzvanej vyskočenej platničke. "Dá sa to operovať, ale nemusí sa všetko operovať. My pod CT-čkom presne zavedieme ihly do tej oblasti, kde je tá vyskočená platnička. Tam sa dá liečebná zmes alebo ozón a viete pomôcť tomu pacientovi tak, že tá platnička sa stiahne spať," priblížil Ľudovít Chalányi, primár rádiológie Fakultnej nemocnice v Nitre.

Na CT pracovisku dokážu počas dňa vyšetriť zhruba 30 až 35 pacientov. Fungovať pre akútne stavy však bude nepretržite. "Chceli by sme čo najskôr znížiť ten čakací čas pre pacienta," uviedol Chalányi. Nové rádiologické oddelenie plánujú postupne rozširovať o ďalšie prístroje. Prvého pacienta tu vyšetria zhruba v polovici novembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy