Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vývoz žumpy je omnoho drahší. Ľudia sú zúfalí a vylievajú splašky do potokov
Zdielať na

Vývoz žumpy je omnoho drahší. Ľudia sú zúfalí a vylievajú splašky do potokov

SLOVENSKO / Na Slovensku sú desaťtisíce domácnosti, ktoré nemajú kanalizáciu. Cena za vývoz zo žumpy a následné spracovanie je pre ľudí veľmi vysoká. Úrad pre reguláciu sieťových odvetvi reguluje len ceny pre tých, ktorí majú kanalizáciu, pri vývoze žúmp neregulujú. Ľudia, preto ak chcú legálne likvidovať odpad, nič iné im neostáva ako platiť toľko, koľko určí vodárenská spoločnosť.

Obyvatelia Pezinka, ktorí nemajú kanalizáciu, musia za vývoz žúmp platiť násobne viac. Za jeden meter odpadovej vody odvedenej a spracovanej prostredníctvom kanalizácie platia 1, 35 eur. Toto je regulovaná cena. "My, žiaľ, doplácame na neregulované ceny, pričom za ten istý odpad za jeden meter kubický je 5, 99 eur plus musíme zaplatiť 15 až 20 eur za dopravu," konštatovala poslankyňa mestského zastupiteľstva v Pezinku Eva Pilátová. 

"Keď stálo pred tromi rokmi 40 eur, potom bolo 50 a teraz je 70 eur za vývoz 10 kubíkovej žumpy," uviedol obyvateľ Pezinka Štefan Handreich. V praxi to vyzerá tak, že domácnosť, ktorá je napojená na kanalizáciu a mesačne vyprodukuje 10  odpadu zaplatí ročne 162 eur, tá istá domácnosť, ktorá má žumpu ročne zaplatí až 840 eur. "My, v Griňave, nerozumieme tomu, prečo ceny za spracovanie odpadových vôd prostredníctvom kanalizácie sú regulované a spracovanie prostredníctvom žúmp nie sú," reagovala poslankyňa mestského zastupiteľstva v Pezinku Eva Pilátová. Podľa hovorcu úradu sieťových odvetví vývoz zo žúmp neregulujú, regulujú iba tie činnosti, pri ktorých chýba funkčné trhové prostredie. "Odvoz vôd zo žúmp nie je viazaná živnosť, a preto ju môže vykonávať ktokoľvek, kto si zabezpečí technické prostriedky, a preto v tej oblasti je funkčná konkurencia, viacerých hráčov na trhu," vyjadril sa Radoslav Igaz, hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. 

Úrad zabúda na to, že cena za vývoz odpadu sa skladá z dvoch častí. Jedna je za dopravu, ktorú si stanovuje majiteľ fekálneho vozidla a druhá je cena, ktorú stanovuje vodárenská spoločnosť, ktorá splaškové vody spracováva. V Pezinku je iba jedna vodárenská spoločnosť, nemá teda konkurenciu, a preto môže určiť ceny, aké chce. "Nechápem prečo nie je cena regulovaná a každý si s nami robí čo, chce. My sme ako fackovací panák," povedal obyvateľ Matúš Klamo. 

Hovorca bratislavskej vodárenskej spoločnosti uviedol, že je rozdiel medzi spracovaním splaškovej vody z kanalizácie a zo žumpy, a preto je cena vyššia. "Znečistenú vodu zo septikov je náročnejšie čistiť ako vodu z kanalizácie, pretože splašky zo septikov určitý čas stoja a to spúšťa viaceré chemické a biologické procesy," reagoval Peter Podstupka, hovorca bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Keďže ceny za vývoz žúmp sú veľmi vysoké, ľudia to riešia po svojom. "Na čierno vypúšťajú hadicami do potoka splašky lebo je to dosť drahé," konštatoval obyvateľ Pezinka. "Ja neviem, kde sa máme obrátiť, kam, kto nám pomôže? Asi nikto, asi budeme s kýblami nosiť tam, kde majú kanalizáciu," reagoval ďalší. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy