Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Šéf NAKA na súde vypovedal v úplatkárskej kauze Dušana Kováčika
Zdielať na

Šéf NAKA na súde vypovedal v úplatkárskej kauze Dušana Kováčika

BANSKÁ BYSTRICA / Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pokračoval proces s Dušanom Kováčikom. Bývalý špeciálny prokurátor čelí obžalobe za prijatie 50-tisícového úplatku, za ktorý sa mal postarať o ututlanie dvoch prípadov. Ako svedok vypovedal vysoký policajný funkcionár Ľubomír Daňko.

V korupčnej kauze bývalého špeciálneho prokurátora ako svedok vypovedal šéf NAKA Ľubomír Daňko a to na vlastnú žiadosť. "O výsluch som požiadal, lebo som viedol toto trestné konanie a viem, že nijakým spôsobom nebolo zo strany vyšetrovateľa manipulované," povedal.

Rozhodol sa tak po výpovedi svojho predchodcu Branislava Zuriana. Ten vypovedal v kauze v lete a tvrdil, že má informácie o manipulovaní vyšetrovaní káuz, čo si vraj nahral na mobil. "Mne to povedal Ján Kaľavský. Či je to pravda, nech vyhodnotí súd," vyhlásil ešte v júli svedok Branislav Zurian.

"Nebolo manipulované s vyšetrovaním. Ja najlepšie musím vedieť, či bolo alebo nebolo manipulované," tvrdí svedok Ľubomír Daňko. Na pojednávaní v stredu chýbal samotný Dušan Kováčik. Rovnako tak aj druhý z obžalovaných Peter Košč, ktorý sa dlhodobo ukrýva v zahraničí.  Policajtom sa ho počas plánovanej akcie nepodarilo zadržať. "Vo veľa veciach sa nepodarí podozrivých zadržať, lebo sa skrývajú. Nie je to nikoho chyba," priblížil Daňko.

Podľa Kováčikovej obhajoby bolo vyšetrovanie tejto kauzy zaujaté, čo má potvrdzovať aj Daňkova výpoveď. "Svedok preukázal zaujatosť. Vyplýva to z toho, že sa sám prihlásil, že chce vypovedať. Je neštandardné, že chcel sám vypovedať," vyhlásil Kováčikov obhajca Erik Magál.

Kováčik čelí obžalobe z prijatia 50-tisícového úplatku. V roku 2016 mal peniaze prijať v knihe s vyrezanými stranami a to za ututlanie dvoch prípadov. Aktuálne si odpykáva 8-ročný trest za prijatie taktiež 50-tisícového úplatku od mafie.

Najčítanejšie správy