Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vojna očami pilota repatriačného letu: Obavy musí prekryť dôkladná príprava
Zdielať na

Vojna očami pilota repatriačného letu: Obavy musí prekryť dôkladná príprava

TEL AVIV/BRATISLAVA / Počas štyroch repatriačných letov vládna letka ministerstva vnútra odviezla z Izraela do bezpečia dokopy 310 Slovákov a 44 občanov iných krajín. Títo ľudia sa nevedeli z Izraela dostať bez takejto pomoci. Logisticky náročnú operáciu koordinovalo ministerstvo zahraničných vecí s izraelskými zložkami. Na úspešnú operáciu je dôležitá dôkladná príprava v minimálnom čase.

"Je to situácia, kedy sa naozaj musíte na všetko pripraviť a tie obavy o cestujúcich, o seba musíme prekryť dôkladnou prípravou," povedal Ján Pastirík, pilot leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR. Slováci reagovali so značnou úľavou bezprostredne po tom, ako sa vrátili do rodnej krajiny vďaka vládnej letke ministerstva vnútra. Netradičný let zažili po tom, čo Izrael bezprecedentne napadli palestínski teroristi.

Piloti vládnej letky zažívajú krušné dni, ale z podstaty jej úloh to nie prvýkrát, kedy boli vyslaní do krajín, kde je horúco. Či už išlo o Afganistan, Irak či africké krajiny. "Zložité je to tým, že situácia sa v tej oblasti, kam letíte  môže veľmi dynamicky meniť," vysvetlil pilot. Dôležité sú preto rýchla koordinácia, dokonalá príprava a aktuálne informácie medzi ministerstvom vnútra, zahraničia a tamojších zložiek. A to všetko v priebehu nie dní, ale hodín.

​Dôležitý je vraj záložný plán

Ale ani to nezabráni tomu, že lietadlo do cieľa nedorazí. "Vy, keď letíte do takejto oblasti, musíte mať pripravené scenáre na situáciu, že ste na dohľad letiska a musíte alternovať niekam, kde je to bezpečné," povedal. Na strach sa snaží nemyslieť ani zvyšní personál. "Nie je čas na nejaké obavy, berieme to normálne. Musíme sa postarať o svojich ľudí. Nás teší, že môžeme byť súčasťou ich radosti pri návrate do našej krásnej domoviny," tvrdí Eva Martinková, stevardka Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR.

Medzi cestujúcimi bola väčšina pútnikov a teda aj starších ľudí. Každý let sa o nich starali dvaja zdravotníci. "Viac sme robili psychologickú podporu, ale myslím, že tí ľudia boli tak šťastní, že sa dostali na palubu lietadla. Tu ten stres a úzkosť nebola. Vidieť takýchto šťastných ľudí je veľmi príjemné," priznal zdravotník Marcel Sedlačko.

Vládna letka ministerstva vnútra má za sebou štyri repatriačné lety, kedy dostala do bezpečia stovky slovenských občanov. Ostáva však naďalej v pohotovosti, pretože situácia môže kedykoľvek eskalovať a pomoc budú potrebovať ďalší Slováci žijúci v Izraeli.

Celý rozhovor s pilotom Jánom Praslikom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy