Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Situácia po zemetrasení: Škody si prišiel pozrieť štátny tajomník ministerstva vnútra
Zdielať na

Situácia po zemetrasení: Škody si prišiel pozrieť štátny tajomník ministerstva vnútra

VRANOV NAD TOPĽOU / Škody po pondelkovom zemetrasení si v piatok 13. októbra prišiel do zasiahnutých obcí pozrieť štátny tajomník ministerstva vnútra. Priblížil, ako sa miestni v Ďapalovciach vyrovnávajú s následkami.

​Na začiatku obce Ďapalovce stojí dom, ktorý podľa pozorovaní statikov nebude nikdy obývateľný a musí byť zbúraný. Štátny tajomník ministerstva vnútra Martin Královič opísal situáciu v obci a stretol sa so starostom Ďapaloviec, s prednostami okresných úradov a aj s kolegami z ministerstva vnútra.

"To, čo najviac cítim je obrovská súdržnosť ľudí v obci. Táto mimoriadna situácia spojila ľudí a veľmi si pomáhajú," priblížil Martin Královič. Pochválil pohotovosť policajného zboru a hasičského a záchranného zboru, ktorí boli na miesto vyslaní v prvých hodinách od nešťastia.

​Obec po katastrofe však čakajú mnohé úpravy, aby občania mohli vo svojich domovoch plnohodnotne žiť. "Nasleduje teraz obnovovacia fáza a prebiehajú záchrané práce. Okresné úrady robia príkazy na záchranné práce, preplácanie plošín a rôznych mechanizmov, aby sa odstránili prekážky, ktoré môžu ohrozovať zdravie občanov." ozrejmil Královič.

Královič taktiež poznamenal, že na obnovu zasiahnutých obcí bude potrebná finančná a materiálna pomoc."Bude prichádzať ďalšia fáza, kde sa budeme rozprávať o tom, ako intenzívne sa budú vedieť naliať prostriedky vlády Slovenskej republiky do týchto obcí." 

Situáciu v obciach postihnutých zemetrasením sme mapovali v ONLINE reportáži. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy