Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nestojí nič, no dokáže veľa: Organizácie prinášajú smiech aj do nemocníc
Zdielať na

Nestojí nič, no dokáže veľa: Organizácie prinášajú smiech aj do nemocníc

BRATISLAVA / Marilyn Monroe tvrdila, že najkrajší makeupom ženy je úsmev. Spisovateľ Mark Twain ho zas prirovnal k najúčinnejšej zbrani. Každoročne si prvý októbrový piatok pripomíname Medzinárodný deň úsmevu. Aj na Slovensku nájdeme organizácie, ktoré sa nám ho snažia vyčarovať dennodenne na tvári.

"Každý človek to v sebe má. Prinášať radosť, nám robí radosť," uviedol umelecký riaditeľ OZ Červený nos, Pavel Mihaľák. Napriek tomu, v akej dobe v súčasnosti žijeme, sa stále nájdu ľudia a organizácie, ktoré sa snažia druhým vyvolať úsmev na tvári. Pán Vladimír je dobrovoľníkom v Klube dobrej nádeje. Navštevuje deti v nemocnici, kde s nimi hráva spoločenské hry. "Väčšinou sú to klasické karty, človeče, ale už sme hrali aj šach s hracou kockou. Pravidlá si vymyslia deti," vysvetlil Vladimír Chudoba.

 Záslužná činnosť ho pohltila a venuje sa jej už 11 rokov

"Je to podľa mňa zmysluplné využitie voľného času, ktorý zatiaľ mám. Rozdávať úsmev je nádherná vec, pretože človek síce dáva svoj čas, ale dostáva sa mu toho čoraz viac," dodal Vladimír Chudoba. Pán Pavel začínal ako zdravotný klaun a dnes im už sedem rokov šéfuje. "Prinášame radosť a smiech tam, kde je to potrebné, nielen do nemocníc. Veľmi veľa pracujeme so seniormi, s dospelými pacientmi, máme individuálne programy pre deti v paliatívnej liečbe," vyjadril sa Pavel Mihaľák.

Aby neziskové organizácie prežili a mohli pomáhať druhým, sú odkázané predovšetkým na individuálnych darcov, granty či 2 % z daní. Ich činnosť pomáha mnohým. "Nerobíme predstavenie, nie je to nič, čo je dopredu pripravené. Prichádzame na tú izbu ako doktorská vizita, aby sme trošku narušili ten stereotyp, s ktorým sa spája strach z liečby, bolesti a všetkého, aby sme to vedeli uvoľniť," priblížil Pavel Mihaľák. Na ich záslužnú činnosť upozorňuje aj Medzinárodný deň úsmevu. Ten oslavujeme každoročne prvý októbrový piatok od roku 1999. Iniciátor bol Harvey Ball, muž, ktorý nakreslil prvého usmiateho smajlíka. Pripomína nám, že by sme dennodenne mali rozosmiať aspoň jednu osobu. "Skúsme si večer povedať, že či sme niekomu pomohli, alebo pre niekoho urobili niečo fajn a vyčarili mu úsmev na tvári," dodala na záver prezidentka Slovenskej komory psychológov, Eva Klimová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy