Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Slovenskí pacienti chcú rovnaké podmienky ako v zahraničí. Mnohí nemajú čas čakať na lieky
Zdielať na

Slovenskí pacienti chcú rovnaké podmienky ako v zahraničí. Mnohí nemajú čas čakať na lieky

BRATISLAVA / Rodiny pacientov so zriedkavými a onkologickými ochoreniami žiadajú tie najnovšie dostupné lieky, ktoré schválila Európska lieková agentúra. Ak by boli občanmi napríklad Česka, mnohé z nich by už dostali. U nás často nepochodia ani len so žiadosťou o výnimku a musia na ne hľadať peniaze sami. Hoci nová legislatíva citeľne zlepšila situáciu, podľa ministerstva zdravotníctva nám v praxi ešte nejaký čas potrvá, kým dobehneme našich susedov.

​Pavlína je príkladom toho, ako inovatívny liek zmení život človeka s cystickou fibrózou. Kým ho nemala, žila v kolotoči hospitalizácií s ťažkým zápalom pľúc. Dnes je všetko inak. Gymnazistka odrazu zvláda aj denné štúdium. "Mám liečbu, ktorú sa podarilo kategorizovať a ktorá mi otočila život o 180 stupňov. Odkedy mám liečbu som ešte nebola ani raz hospitalizovaná," povedala pacientka Pavlína.

Také šťastie ale nemá pacientka z Banskej Bystrice. Na jej mutáciu sa totiž kategorizácia tohto lieku nevzťahuje, hoci podľa Európskej liekovej agentúry je účinná aj pre ňu. O výnimku žiadala poisťovňu trikrát, neuspela ani raz. "Máme pacientov v neriešiteľnom stave – kategorizácia neumožnená, výnimka zamietnutá. Skutočne Hlava 22 pre pacientov a my medzi týmito inštitúciami sa pacientov snažíme svojpomocne zachrániť vtedy, keď nie je alternatíve," informoval Peter Štepánek zo Slovenskej asociácie zriedkavých chorôb.

Podľa lekárky v jej prípade alternatíva veľmi nie je. Ak by žila v Česku, túto liečbu by mala a v podobnej situácii je na Slovensku niekoľko desiatok pacientov. Ministerstvo sa nechcelo vyjadriť ku konkrétnemu pacientovi. Pokiaľ ide o liek, je to vraj stále otvorené, aj keď pacienti majú iné informácie. Prečo majú v Česku tieto lieky dostupnejšie a u nás ešte nie, odpovedal minister zdravotníctva Michal Palkovič: "10 rokov sa v liekovej politike nič nedialo. Nebola tu snaha kategorizovať liečivá." "Podmienky pre výrobcov boli častokrát veľmi ťažko splniteľné, respektíve, nesplniteľné" uviedla Katarína Bodnárová, riaditeľka Odboru kategorizácie a cenotvorby liekov.

Minuloročnú zmenu legislatívy ale už mnohí pacienti pocítili. Teraz výrobcovia vedia vstúpiť na slovenský trh, ale proces bude ešte pár rokov trvať, kým sa dostaneme na úroveň Českej republiky. "Česko zareagovalo na inovácie pružnejšie," vysvetlila Monika Jankechová, štátna tajomníčka MZ SR. Efekt je vidieť aj na prírastku novo kategorizovaných liekov. Pacienti by ale prijali ešte pružnejšie reagovanie na nové lieky.

Súvisiace články